A közép-európai országok a nyugati világ sikereiben érdekeltek

Orbán Balázs szerint Európának képessé kell válnia megvédeni önmagát, ehhez pedig katonai erő kell.

Munkatársunktól
Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem2023. 06. 07. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Meg kell őrizni Európa keresztény gyökereit, politikai és kulturális identitását, folytatni kell az Európai Unió bővítését, olcsó energiára van szükség, és a kontinensnek katonailag is meg kell tudnia védenie magát – fogalmazott Orbán Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Közép-európai együttműködés a háború árnyékában című konferencián. A miniszterelnök politikai igazgatója a geopolitikával kapcsolatban azokról az elméletekről beszélt, amelyek szerint Európának „rá kellene simulnia egy másik erőre“, és ezzel együtt védekezésre és bezárkózásra kellene berendezkednie gazdasági és kulturális téren is.

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Mi, magyarok úgy látjuk, ez egy hibás elképzelés, mert Európa mindig is akkor volt sikeres, amikor nyitott volt a világra, amikor vállalta a közvetítő szerepet Nyugat és Kelet között, amikor tudott a béke hangján szólni és békésen kereskedni

– emelte ki Orbán Balázs. Az együttműködés területeiről kifejtette: külön-külön egyik közép-európai ország sem elég erős ahhoz, hogy önálló javaslatokat fogalmazzon meg, de együtt vagy Németországgal kiegészülve ez lehetséges lenne. Rámutatott, hogy a V4-es országok az uniós GDP közel nyolc százalékát adják, miközben a déli országok gazdasági súlya csökken. 

− Ne vegyük el az európai országok politikai és kulturális identitását. Európa ereje ebben a sokszínűségben rejlik, és válságállóvá teszi a kontinenst – mondta Orbán Balázs, aki szerin fel kellene hagyni azzal a gyakorlattal, hogy Brüsszelből ítélkeznek egy-egy tagállam identitása, kultúrája, nemzeti sajátosságai felett, mert ez nem segíti az integrációt. 

Úgy véli, folytatni kellene az unió bővítését, mert ez minden európai polgár és uniós állam érdeke. A miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott, az ukrajnai háború rávilágított, hogy az unió még a szomszédjában lévő konfliktusokat sem képes kontrollálni, viszont újra vonzóbbá kell tenni az Európai Uniót, hogy minél többen csatlakozni akarjanak.

Ugyanakkor figyelmeztetett: éppen a bővítés miatt akarják megszüntetni a tagállamok önálló külpolitikáját, amellyel le kellene mondaniuk a szuverenitás egyik legfontosabb ismertetőjegyéről. Szerinte azonban inkább a brüsszeli bürokráciát kellene csökkenteni, és egy rugalmasabb keretrendszert kialakítani. 

− Európának képessé kell válnia megvédeni önmagát, ehhez pedig katonai erő kell. Növelni kell a védelmi kiadásokat és megerősíteni az európai hadiipart, hogy versenyképes lehessen a legfejlettebb hadászati technológiák révén is. Olyan uniós együttműködést kell kialakítani, amely képessé teszi a nemzeti hadseregeket arra, hogy közös erővel szavatolják saját biztonságukat – fejtette ki.

Orbán Balázs arról is beszélt: az európai integráció történelme során talán sosem volt még olyan kritikus fontosságú az együttműködés, a közös pontok, értékek és érdekek beazonosítása és kölcsönös erősítése, mint most, amikor közvetlen szomszédságunkban háború dúl, és Európa egésze számos komoly kihívással küzd. 

Emlékeztetett, hogy az európai partnerség fontos a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára is, ezért számos német és visegrádi országbeli egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. Felidézte az Elysée-szerződés 60. évfordulója, illetve az Európa-nap alkalmából megtartott rendezvényt, amely lehetőséget adott arra, hogy francia, német, majd osztrák és holland kollégák részvételével gondolják át az európai együttműködés tapasztalatait. 

− Az Elyseé-szerződés fontos üzenete a kommunikáció fenntartása − hangsúlyozta Prőhle Gergely, az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete és Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, rámutatva: a jelen háborús helyzetben is a kommunikáció fenntartása a legfontosabb. 

Az eseményen Knut Abraham, a német CDU képviselője, a Bundestag külügyi bizottságának tagja, Ján Figel' korábbi szlovák miniszter, egykori uniós biztos és különmegbízott, illetve Łukasz Lewkowicz, a lublini Közép-európai Intézet vezető elemzője is előadást tartott. Végül a szakértők kerekasztal-beszélgetésen megerősítették: – Ha az Európai Unió feladja a külpolitikáját, veszélybe kerül az államok önállósága. Ezért fontos a stratégiai autonómia, a szubszidiaritás elve és a kiberbiztonság is. Az integráció nem asszimilációt jelent, ezért együttműködésre van szükség.

 

Borítókép: Orbán Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szólalt fel (Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.