Alapjogokért Központ: Háborúpárti állásponton van a Gyurcsány által vezetett baloldal

A második Gyurcsány-kormány megalakulása óta tart az a politika, hogy a baloldal szemben áll a választók elvárásaival és akaratával a legfontosabb kérdésekben − mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 06. 11. 23:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zila János hozzátette: most háborúpárti állásponton van a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal, pedig a béke irányába tett erőfeszítéseket várnak el az emberek.

Az elemző felidézte, hogy amikor a második Gyurcsány-kormány 2006. június 9-én megalakult, a nyilvánosság még nem ismerte az őszödi beszédet, ám Gyurcsány Ferenc a kormányalakítás másnapján megszorító csomagot jelentett be. Ez szöges ellentéte volt annak, amivel megnyerte a választást, hiszen adócsökkentéseket ígért − fogalmazott.

Adó- és rezsiemelések következtek, a gáz árát például harminc százalékkal emelték, a vállalkozásoknál új adó is megjelent, és emelkedett a társadalombiztosítási járulék − emlékeztetett Zila János. Mint mondta, ez hidegzuhany volt, hiszen a választók pozitív bejelentést vártak. Gyurcsány Ferencék átverték a választókat, nem mondták el, milyen helyzetbe sodorták az országot − fűzte hozzá az elemző.

Rámutatott: bár az őszödi beszéd csak szeptemberben került nyilvánosságra, a megszorítások miatt már jóval hamarabb elkezdett zuhanni a második Gyurcsány-kormány támogatottsága, illetve az MSZP népszerűsége, az SZDSZ pedig ki is múlt. A zuhanó támogatás frusztrációt okozott a baloldal számára − jegyezte meg.

Azután, amikor az elégedetlenség az őszödi beszéd miatt lángra lobbant, és az emberek az utcára vonultak, a kormányfő utasításának megfelelően kemény fellépés, rendőrterror volt a válasz − fogalmazott. A baloldal támogatottsága azóta is alacsony, így a frusztráció most is megvan, amit jelez, hogy a közelmúlt tüntetései többször erőszakba fulladtak − fejtette ki Zila János.

Közlése szerint a baloldal elutasítottsága azóta is stabil, nem tudnak kijönni ebből a spirálból, sőt, gerjesztik, mivel nagyon fontos kérdésekben szembefordulnak az emberekkel. Például kiállnak a migránskvóta mellett és támogatják a háborút − mondta az elemző.

Zila János hangsúlyozta, hogy a választók a félelmeikre megoldást várnak a vezetőiktől. Szerinte itt ragadható meg a különbség a két politikai oldal között és a háborúpárti álláspont az egyik oka annak, hogy már az elkötelezett baloldali szavazók is csak kelletlenül támogatják Gyurcsányékat.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, Molnár Csaba (b) és Rónai Sándor (j2), a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén 2019. május 26-án. (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.