Alig ezren vettek részt a mai tüntetésen

A demonstráción feltűnt Jámbor András, valamint Hajnal Miklós baloldali politikusok is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 18:00
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 1000-1500 fő részvételével kezdődött meg ma 17 órától a Belügyminisztérium előtt az oktatásért és a státustörvény bevezetése ellen meghirdetett demonstráció. Az eseményt a Tanítanék Mozgalom, valamint a közismert baloldali aktivista, Molnár Áron „noÁr” szervezte, mivel szerintük a státustörvény nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabadságának elismeréséről szól, hanem kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás. 

A rendezvényen feltűnt Jámbor András, valamint Hajnal Miklós baloldali politikus, de jelen voltak az Amnesty International Magyarország aktivistái is.

A rendezvényen felszólalt – többek között – Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, Hajdu Steve színész, valamint Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja is. A tüntetés kevesebb mint két óráig tartott, ezután a tömeg nagy része elhagyta a Belügyminisztérium környékét, egy kisebb, pár száz fős csoport maradt. Közülük többen matricákat helyeztek el a minisztérium épületére, majd a matricaragasztókat igazoltatták a rendőrök. Lapzártánkig nem történt más esemény. 

Később nagyjából kétszáz tüntető elindult a Parlament felé, miután a rendőrök nem engedték fel őket a Lánchídra. Ezután a rendőrök a Széchenyi rakparton igazoltatják a tüntetőket.

A BRFK a Facebook oldalán közölte, hogy a rendőrség azonosította a jogellenes gyűlés szervezőjét, egy 23 éves budapesti férfit, akivel szemben gyülekezési joggal visszaélés miatt feljelentést tesz.

Budapest mellett 15 vidéki városban is demonstrációkat szerveztek mára. ám ezeken az eseményeken is gyér volt az érdeklődés. A budapesti tüntetésen bejelentették, hogy legközelebb jövő hétfőn 16 órától fognak utcára vonulni, amikor az Oktogonról sétálnak majd át a Belügyminisztériumhoz.

Ugyanakkor május 19-én agresszív jelentekbe torkollott az Egységes Diákfront Budapest, az aHang és a Momentum közös tüntetése, ami a Kossuth téren kezdődött. A bejelentett demonstráció nem sokkal hét után véget ért az Oktogonnál. Ezek után a tömegből kivált néhány száz tüntető két irányból próbálta megközelíteni a Lendvay utcai Fidesz-székházat, ahol nekimentek a tüntetők a rendőrsorfalnak. A dulakodás után a be nem jelentett megmozduláson részt vevőkkel szemben sisakos rendőrök sorakoztak fel, illetve hangosbemondón felszólították a pár száz fős tömeget a jogsértő magatartás azonnali befejezésére. 

A tüntetők vascsavarral is dobálták és szándékosan provokálták a rendőröket, ám a rendőrsorfal visszatartotta az agresszív résztvevőket. 

A tüntetők között jelen volt több baloldali politikus, Gelencsér Ferenc, Kerpel-Fronius Gábor és Jámbor András, Tordai Bence, valamint Hadházy Ákos is.

A mai bejelentett demonstrációk előtt a rendőrség ismételten hangsúlyozta, biztosítják, hogy élhessenek az állampolgárok a szabad véleménynyilvánítási jogukkal, ám arra is felhívták a figyelmet, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania. A demonstráció mások jogait nem sértheti indokolatlan mértékben, amint az útvonaltól eltérnek, törvényt sértenek, amit törvényi felhatalmazás szerint a rendőrségnek meg kell akadályoznia. Az ügyészség pedig korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is bűncselekmény füstgyertyát dobni a rendőrökre.

Borítókép: Tüntetés a Belügyminisztérium előtt (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.