Azonnali cselekvés szükséges a gyermekek telefonhasználatának korlátozásával kapcsolatban

A zaklatások és a bántalmazások pszichés rombolásokat okozhatnak, a mindennapi életvitelük megváltozásának visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 06. 04. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Alvás Szövetség azonnali cselekvésre szólítja fel a szülőket, a pedagógusokat az elektronikus eszközöket, a közösségi médiát használó gyerekek és serdülők egészségének védelme érdekében – áll a szervezetnek a Világgazdasághoz eljuttatott közleményében.

A folyamatos és függő internet- és mobiltelefon-használat, a nem megfelelő tartalmak káros hatásai olyan következményekkel járnak, amelyek a mentális egészségük rovására mennek, a zaklatások és a bántalmazások pszichés rombolásokat okozhatnak, a mindennapi életvitelük megváltozásának visszafordíthatatlan következményei lehetnek

– hívták fel a figyelmet a közleményben. 

A telefon, a tablet és más elektronikus eszközök használatával a gyermekeknél megfigyelhető

a személyes és a társas kapcsolatok eltorzulása, a fizikai mozgásidő korlátozása és mindemellett az alvás ideje és minősége is csökken, ami alvászavarokhoz, alvásbetegségekhez vezet.

 A szövetség szakemberei érzékelik az új jelenséget, amelyet alátámasztanak a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végzett kutatásai adatok.

„A serdülők nappal és este, lefekvés előtt sok időt töltenek a képernyő előtt, és ez az alvás minőségére és az időtartamára is rossz hatással van”

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. „Később fekszenek le, nehezen alszanak el, romlik az alvás minősége, így rövidül az alvási idő. Az eszközök által kibocsátott erős fénysugárzás a cirkadián ritmus késleltetésével megzavarhatja az alvásritmust, fokozza az éberséget, ezzel nehezítve a nyugodt elalvást” – tette hozzá.

Nagyon fontos a szülők és a pedagógusok, valamint a felnőttek konszenzusa ebben a kérdésben, és az életkornak megfelelő megengedésben a következetesség – írja a Világgazdaság a közleményre hivatkozva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.