Megszavazta az Európai Parlament a Magyarországot elítélő állásfoglalást

AZ EP baloldali képviselőit valójában nem érdekli a magyar helyzet, csak a médiának igyekezek minél nagyobb negatív hírverést kelteni.

2023. 06. 01. 12:10
null
Borítókép: Az Európai Unió országainak zászlója leng az Európai Parlament székháza előtt az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament rendszeresen fogad el Magyarországot kritizáló álláspontokat: ezt megszoktuk tőlük, főleg 2019-től kezdve, amikor erősen balliberális irányvonalat vett az EP, ez még bevettebb gyakorlattá vált

− hívta fel a figyelmet lapunk megkeresésére Magyarország soros uniós elnökségét támadó EP-állásfoglalásról Gát Ákos Bence, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője. 

Az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjesztett be, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől. Hazánk 2024 második felében tölti be az uniós féléves elnöki tisztségét, ebben az időszakban vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új bizottságot is megválasztják majd.

A mai szavazáson 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel és 33-an tartózkodtak. Megszavazták a határozatot a magyar baloldali EP-képviselők, köztük a momentumos Cseh Katain és Donáth Anna, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben Ujhelyi István, a DK-s Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára és Molnár Csaba.  

Az Alapjogokért Központ Facebook-posztjában úgy fogalmazott: 

Ők azok a magyarországi baloldaliak, akik megfosztanák Magyarországot az Európai Uniós elnökségtől, csak azért, mert Magyarország békepárti.

Gát Ákos Bence az elfogadott határozatról elmondta, hogy 

ez egy hivatalos állásfoglalás lesz, amely a jogállamiság és az alapvető jogok megsértése Magyarországon és az uniós források befagyasztása címet kapta, ugyanakkor van benne egy olyan passzus, ami megkérdőjelezi, hogy Magyarország hitelesen el tudja-e látni a jövő évi soros elnökséget.

− Érezhetően nyomatékosított politikai állásfoglalásnak szánják. Ezt jelzi, hogy a tegnapi vita előtt ötpárti sajtótájékoztatót tartottak az EP-ben, ahol is erőszakosan és durván követelték a hazánk elleni szankciókat, és kijelentették, hogy akadályoztatni fogják a magyar soros elnökséget − emelte ki Gát Ákos Bence, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a tegnapi vitában, amikor Johannes Hahn, az EU költségvetésért felelős biztosa beszélt, teljesen üres volt a terem, ami azt mutatja, hogy a képviselőket valójában nem érdekli a magyar helyzet, csak a médiának igyekezek minél nagyobb negatív hírverést kelteni.

A kutató hangsúlyozta: 

az Európai Bizottság és Magyarország közötti kondicionalitási eljárásra az EP-nek semmi köze nincs, nincs jogi ráhatása. Ugyanakkor politikailag befolyásolni akarják a folyamatot azzal, hogy amikor a felek közelebb kerülnek a megállapodáshoz, egyből fenyegetőző hangnemet ütnek meg a bizottsággal szemben.

 

 

Borítókép: Az Európai Unió országainak zászlója leng az Európai Parlament székháza előtt az északkelet-franciaországi Strasbourg városában 2022. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.