Fülöp Attila: A kormány erősítené a gyermekvédelmet

A kormány programokat fog kidolgozni a gyermekek iskolai támogatásának erősítésére – közölte Fülöp Attila államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: kormany.hu2023. 06. 30. 15:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra a gondoskodáspolitikában, és a gyermekvédelemben – mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Szegeden, az ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián. Úgy vélte, a hatékony és hatásos gyerekvédelem egyik kulcspontja az, hogy a területen dolgozók minél szélesebb körben vonják be a gyermekvédelmi munkaviszonyban lévők mellett az önkénteseket, a civileket és a gazdasági társaságokat is. 

– A gyermekvédelemben megvan az a lehetőség, hogy „embert építsünk” a megtört gyermekből, és „új értelmet adjunk” egy traumatizált életnek 

– mondta az államtikár. 

Fülöp Attila kiemelte: a kormány további programokat fog kidolgozni arra, hogy a gyermekek iskolai támogatását megerősítse, ezért jött létre az Apponyi Franciska jövőműhely program is, amelynek célja, hogy a felnőtté váló fiataloknak jövőképet biztosítson. A 23 ezer gondoskodásba vett gyermek 70 százaléka ma már nevelőszülőnél él, a foglalkoztatott nevelőszülők száma pedig az elmúlt négy évben háromszázzal emelkedett. Toborzásuk folyamatos munkát igényel – ismertette az államtitkár.

Emlékeztetett arra is, hogy 

2014-től vezették be a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, 2020-ban a nevelőszülői gyedet, 2021-ben megemelték a különleges és speciális nevelési igényű gyermekek után a nevelőszülők díját. Ezenkívül tavaly a gyermekotthonban dolgozók pótlékát ötszörösére, idén a nevelőszülők nevelési ellátmányát 25 százalékkal növelték. A nevelőszülői hálózatot működtetők tavaly óta rezsikompenzációban részesülnek 

– idézte fel.

Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy az egyházaknak a segítségre szorulók támogatásában szerzett több évszázados, évezredes tapasztalatait közös érdekünk segítségül hívni. Az ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia közel 500 résztvevővel kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy megtárgyalják a gyermekvédelem aktuális kihívásait, jövőbeni lehetőségeit – fogalmazott.

Borítókép: Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.