Huszonkilenc gyilkost keres a magyar rendőrség, húszan külföldiek

Huszonkilenc embert keresnek a magyar hatóságok emberölés miatt. Közülük kilenc magyar, egyikük nő. Hat kínai mellett hat ukránt is köröznek, utóbbiak között is egyetlen nő van. A legrégebbi gyilkosságot 1991-ben egy megszállt palesztin területekről származó, idén már 53 éves férfi követte el. Harminckét éve keresik, miután 1600 forintért agyonverte pénzváltós ismerősét.

2023. 06. 27. 14:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen huszonkilenc ember ellen van érvényben lévő körözés emberölés miatt a rendőrség honlapjának adatai szerint.  Közülük kilencen magyarok, egyikük nő, a 66 éves Sárközi Józsefnét május 24-e óta keresteti a székesfehérvári büntetés-végrehajtási bíró. Ugyanis az asszony nem vonult be hirtelen felindulásból elkövetett emberölés miatt kapott büntetése letöltésére.

A legrégebben körözött Al Yamel al Refai Mohammad Rida (Forrás: police.hu)

Húsz külföldi állampolgárt keresnek emberölés miatt, közülük hatan kínaiak, hatan pedig ukránok. Az utóbbiak közül egy magyar nemzetiségű, Petrusvko Isthvan (sic!) 2016. november 30-án került fel a körözési listára a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően. Az ukrán állampolgárságú körözöttek egyike nő. Olga Mihajlova Spodarykot 2006-tól köröztetik a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hatóságok.

A körözési listán két-két vietnámi, illetve bosnyák, valamint egy-egy északmacedón, mongol, dél-koreai, iráni, orosz, illetve a megszállt palesztin területekről származó férfi szerepel.

 

Pénzváltóst ölt a pénzváltó

Utóbbi, Al Yamel al Refai Mohammad Rida a csúcstartó, már 32 éve körözik eddig négy körözéssel. Legutóbb a Budai Központi Kerületi Bíróság adott ki ellene nemzetközi körözést. Al Yamel magyar feleségével Budapesten élt, még 1991 szeptemberében agyonverte pénzváltós ismerősét mindössze 1600 forintért. 

A vádirat szerint az idén már 53 éves Al Yamel al Refai Mohammad Rida szintén valutaváltással foglalkozott, ennek kapcsán ismerkedett meg a szír áldozatával. 

Amikor megtudta, hogy a pénzváltós nagyobb összeget tart magánál, elhatározta, kirabolja. Segítségül hívta egy másik szír ismerősét, és tőrbe csalták a pénzváltóst. 

Egy magyar lánnyal ismertették össze, aki végül elcsalta, hogy elvehessék a nála levő pénzt. A terv szerint ugyanakkor csak elkábították volna.

A Borsonline beszámolója szerint a terv kiagyalását követően pár nappal a szír bűntárs elvitte a nőt az újpalotai piacra, és ott megmutatta neki a sértettet. A nő egy XV. kerületi presszóban megismerkedett a férfival, akivel ezután több alkalommal találkozott és szórakozott.

A vád szerint a nő 1991. szeptember 8-án az esti órákban is találkozott a sértettel, beült az autójába és a XVI. kerület, Szlovák utca és Csömöri út kereszteződéséhez vitette magát, ahol egészségügyi okok ürügyén a sértettel együtt kiszállt a kocsiból, és az út menti fák közé ment. A vádlott és társa autóval követte őket. Amikor odaértek, kiszálltak a kocsiból, majd bementek a fák közé, a nő társaságában tartózkodó sértetthez. 

A vádlott és a sértett között előbb szóváltás, majd verekedés alakult ki, amelynek során a vádlott a sértett értékeinek megszerzése érdekében a nála levő késsel megszúrta a férfit, aki a földre esett. Ezután a vádlott átkutatta a sértett ruháját és az ennek során talált 1600 forint készpénzt elvette.

A vád szerint a vádlott később visszament a tetthelyre, ahonnan a sértett holttestét elszállította, majd ismeretlen helyen elrejtette, földi maradványai így a mai napig nem kerültek elő.

 

Nyoma veszett a vietnámi gyilkosnak

Tizennyolc évvel a gyilkosság után, 2013-ban fogták el egy vietnami férfi egyik gyilkosát, egy nőt. Az idén 49 éves vietnámi társát, Doan Khac Hoangot immár huszonnyolc éve, 1995-től körözik.

Hoang 1995-ben gyilkolt (Forrás: police.hu)

Élettársa jelentette 1995. március 2-án egy vietnámi állampolgárságú férfi eltűnését a rendőrségen. Néhány nappal később a nő egy buszon utazva figyelt fel párja korábban ellopott autójára egy budapesti, XI. kerületi, Tétényi úti parkolóban. A helyszínre irányított rendőrök kinyitották a járművet és a csomagtartójában megtalálták az eltűnés miatt keresett férfi takaróba csomagolt holttestét.

A nyomozás során kiderült, hogy az áldozatot egy Fehérvári úti lakásban akkor még ismeretlenek lelőtték, a nála lévő készpénzt, valamint arany nyakláncát eltulajdonították, holttestét a sértett járművébe rejtették, majd az autót leparkolták a Tétényi úton. 

A nyomozók megállapították, hogy a lakást, ahol az áldozatot megölték, korábban egy vietnámi pár bérelte, akik a rendelkezésre álló adatok alapján gyanúsíthatóak a bűncselekmény elkövetésével. Mivel a felkutatásukra tett intézkedések nem vezettek eredményre, 1995 áprilisában a Budapesti Rendőr-főkapitányság országos körözést adott ki, később a nyomozó hatóság kezdeményezésére európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellenük.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai 2013 nyarán arról tájékoztatták a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy 2013. június 28-án a csehországi Vrbovec településen elfogták az évek óta körözött nőt. 2013. november 14-én a gyanúsítottat Magyarországra szállították. Kihallgatásakor megtagadta a vallomástételt, őrizetbe vételét követően az illetékes bíróság elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

 

Üzlettársát ölte meg a kínai

Az újlipótvárosi Kresz Géza utcában 1995. február 20-án, hajnali egy óra körül agyonlőttek egy kínai üzletembert. Az áldozat a 36 éves Pan De Ming kínai állampolgár, a Mandarin East China Kft. igazgatója volt. 

Üzlettársát ölte meg 1995-ben a kínai férfi (Forrás: police.hu)

A gyilkosság miatt 28 éve keresik az idén már 84 éves  Chi Ding Xunt, az áldozat üzlettársát és három ismeretlen személyt. Elkövetés módja: A gyilkos pisztolyt használt, több lövést adott le a menekülő férfira annak Kresz Géza utcai lakásán. Chi Ding Xun ellen eddig négy körözést adtak ki a magyar hatóságok, legutóbb a Budai Központi Kerületi bíróság 2016-ban. 

Az 1995-ös kínai gyilkosság a sajtóban (Forrás: Arcanum)

A minősített esetek nem évülnek el

A korábbi büntető törvénykönyv (Btk.) szerint az emberölés a büntetési felső határ, azaz 20 év leteltével elévült. Emiatt a nyomozók az elévülési idő letelte előtt rendre újraindították a nyomozást, így az elévülési idő is újrakezdődött. Végül törvénymódosítás után az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmények – például kábítószer-kereskedelem, emberölés minősített esetei – már nem évülnek el.

Borítókép: Huszonkilenc embert keres a magyar rendőrség emberölés miatt (Forrás: police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.