Karácsony Gergely kitűzte a szivárványos zászlót a Városházára

A főpolgármester szerint magától értetődő, hogy a ma kezdődő Budapest Pride egy örömünnep. Emellett Karácsony Gergely szerint egyértelmű az is, hogy az LMBTQ zászlót kitűzzék a Városháza épületére évről évre.

2023. 06. 16. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magától értetődő, hogy a Pride örömünnep, a szeretet ünnepe, a szabadság ünnepe” – fogalmazott Karácsony Gergely a Facebook-oldalán, miután köszöntötte a 28. Budapest Pride fesztiválon résztvevőket. A főpolgármeszer a bejegyzésében hangsúlyozta, hogy Budapest elfogadó és szabad város, és „büszke minden egyes polgárára, aki kiáll a saját és mások szabadságáért”. Hozzátette, a „szeretet, a szerelem szabadsága a legalapvetőbb jog, amit tűzön-vízen át védenünk kell”.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely szerint magától értetődő, hogy a pride örömünep Fotó: Havran Zoltán

A főpolgármester szerint a gyűlöletre, megkülönböztetésre, kirekesztésre épülő politikának nincs esélye maga alá gyűrni a nagyvárosokat, így Budapestet sem, mivel „ez a politika a félelemre épül, a félelem alapja pedig a megismerés hiánya”.  „Budapest nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Magától értetődő tehát, hogy idén is kitűzzük a szivárványos zászlót a Városházára. Magától értetődő, mint két ember szerelme. Magától értetődő, hogy Budapest olyan város, ahol mindenki azt szeret, akit csak akar” – vélekedett a városvezető.

Ahogy arról lapunk beszámolt, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat mellett az LMBTQ-közösség érdekeit védő Soros-szervezetek és a Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselőcsoport is képviselteti magát a 28. Budapest Pride fesztiválon

 

A harmincnapos rendezvénysorozaton a pedagógusokat is képzésben részesítik, bemutatják a magyarországi iskolákat és munkahelyeket célzó Befogadó terek programot, Bősz Anett DK-s főpolgármester-helyettes pedig egy heteken át tartó LMBTQ-kiállítást nyit meg.

 

Emellett a héten David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a júniusi ­pride-hónapra hivatkozva hívta össze a másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket, köztük az LMP társelnökét, Ungár Pétert, a DK pártigazgatóját Sebián-Petrovszki ­Lászlót, aki egyben a Sokszínű Magyarországért elnökségi tagja is, illetve Barabás Richárdot, a XI. kerület párbeszédes alpolgármesterét. 

Eközben a Pew Research Center 24 országban végzett legújabb felmérése szerint az azonos neműek házasságával kapcsolatos attitűdök nagyon eltérőek a világon. 

 

Eszerint Magyarországon a jobboldali érzelmű polgárok 75 százaléka, míg a baloldali polgárok 50 százaléka ellenzi az azonos neműek házasságát.

 

A kutatók azt is kimutatták, hogy az azonos neműek törvényes házasságának támogatottsága általában alacsonyabb azokban az országokban, ahol nagyobb arányban vallja magát a lakosság vallásosnak. A tanulmányban emellett megállapították, hogy a fiatalok sokkal inkább elfogadóak a kérdésben, mint az idősebb korosztály.

Borítókép: LMBTQ-zászló a budapesti Városházán (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.