időjárás 28°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo
Összesen húsz alkalommal tárgyaltak a kormány képviselői az érdekképviseletekkel

Rétvári Bence: A gyerekek és a pedagógusok érdekeit tartottuk szem előtt

Molnár János
2023.06.07. 21:04 2023.06.07. 21:23
Rétvári Bence: A gyerekek és a pedagógusok érdekeit tartottuk szem előtt

Az egyeztetések során beérkezett érdemi szakmai javaslatok nagy részét befogadtuk és a törvényjavaslatba foglaltuk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedagógus-életpályamodellről szóló előterjesztésről. 

Hangsúlyozta, a törvényjavaslat kidolgozásakor és az egyeztetések során is mindvégig a gyerekek és az őket oktató, tanító pedagógusok érdekeit tartották szem előtt. 

Felidézte, hogy a kilencpárti egyeztetésre a baloldali pártok és képviselőik eleve azzal a kijelentéssel érkeztek, hogy „nem egyeztetésre jöttek”. Azért jelentek meg, hogy kivonulhassanak, így az a kijelentés, hogy a kormány az egyeztetések során nem törekedett a konszenzus keresésére, egyszerűen nem igaz – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) beállt azon baloldali szervezetek sorába, amelyek Brüsszelben próbálják megakadályozni a magyar pedagógusok béremelését, felsorakozva ezzel Dobrev Klára, Donáth Anna és társai mellé.

Rétvári Bence szerint az elmúlt három évtized legszélesebb körű egyeztetése előzte meg a pedagógus-életpályáról szóló törvény benyújtását: több hónapig tartó átfogó egyeztetési folyamat, valamint három, a pedagógusokkal, illetve egy, a szülőkkel folytatott online konzultáció. Összesen húsz alkalommal egyeztetettek érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, a Nemzeti Pedagóguskarral, a Köznevelés-stratégiai Kerekasztallal, az Országos Köznevelési Tanáccsal, az Országos Diáktanáccsal, továbbá a legjelentősebb állami és egyházi fenntartókkal. Sőt még Brüsszelben is téma volt a törvényjavaslat – emlékeztetett. A törvénytervezetet a minisztérium március 2-án tette közzé társadalmi és szakmai egyeztetésre. 

Összesen tíz alkalommal történt személyes egyeztetés, köztük a PDSZ-szel is, ezenfelül pedig tíz alkalommal egyeztettek szakmai szervezetekkel, fórumokkal, az ellenzéki pártokkal és külön a szakértőikkel is 

– ismertette az államtitkár.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.