Hazánkban is lövöldözhetnek migránsok

Amennyiben Magyarországon migránsgettókat hoznánk létre, elkerülhetetlen lenne a tegnapi, Szerbiában történthez hasonló migránslövöldözés. Előfordulhat, hogy a jövőben katonai eszközökkel is védhetjük a határt. A tegnap esti, szerbiai lövöldözésekkel kapcsolatban Horváth Józsefet, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

2023. 07. 25. 18:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aki azt mondja, hogy Magyarországon nem történhetnek ilyen lövöldözések, hazudik. Amennyiben migránsgettókat hozunk létre hazánkban, csak idő kérdése, és a migráns alapú szervezett bűnözés pozíciókat épít ki Magyarországon is. Ez leszámolásokkal, fegyveres konfliktusokkal is járhat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a tegnap esti szerbiai lövöldözésekkel kapcsolatban.

migráns, migráció, Horváth József, lövöldözés, migránsgettó
A szakértő elmondta, az elmúlt hónapokban különböző bűnszervezetek tagjai automata gépkarabélyokat, lőszert, kézigránátot próbáltak Magyarország déli határán keresztül Nyugat-Európába szállítani (Fotó: Pesti Srácok)

Mint ismert, hétfő este sorozatlövéseket adtak le a migránsok a szerbiai Hajdujáráson, egy lakott ház udvarában található melléképületből. Sajtóinformációk szerint a migránsok a rendőrökre is tüzet nyitottak. A környék lakói bezárkóztak a házakba, és többen a földön fekve várták a rohamrendőröket. Hasonló lövöldözések már korábban is voltak a határ közelében az embercsempészek között, de olyan még nem fordult elő, hogy lakóház udvarában követtek volna el ilyen agressziót, veszélyeztetve a környéken élő helyieket is.

Bojan Soralov észak-bácskai körzetvezetőtől a Pannon RTV munkatársai megtudták, hogy nemcsak Hajdújáráson, hanem Nagykikindán, Palicson, Horgoson és Szabadkán is lövöldöztek a migránsok, illetve az őket szállítgató embercsempészek. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az Európai Unió a korábbi migránsbetelepítési kvótán felül egy több tízezres migránstábor, vagy migránsgettó kiépítésére kötelezné Magyarországot, hazánknak 12 hét alatt kellene elbírálni a menekültkérelmeket.

 

Nem őrizhetnénk a migránsokat

„Az unió azt az elképzelést erőlteti, hogy nem zárhatnánk, nem őrizhetnénk a migránsgettókat. A migránsok közé beépült bűnszervezetek tagjai itt is arra törekednének, hogy – Szerbiában és különböző nyugat-európai országokban tapasztalható módon – olyan pozíciókhoz jussanak, amelyen keresztül uralni tudják a prostitúciót, a kábítószer-, a fegyver- és cigarettacsempészetet. Ez konfliktusokkal jár” – állapította meg Horvát József. A szakértő elmondta, 

az elmúlt hónapokban különböző bűnszervezetek tagjai automata gépkarabélyokat, lőszert, kézigránátot próbáltak Magyarország déli határán keresztül Nyugat-Európába szállítani. 

Mint kifejtette, ezekkel az eszközökkel az ottani, migrációs hátterű bűnszervezeteiket szerelik fel. – Svédországban a robbantásos, automata fegyverekkel vívott háborúk szinte mindennaposak a bűnbandák között. Említhetnénk a franciaországi migránslázadás polgárháborúhoz közelítő napjait is, amikor automata fegyverekkel lőttek a rendőrökre a migránsok. Ahol üzleti igény van, ott a szervezett bűnözés gyorsan megjelenik, hogy azt kielégítse. 

A délszláv feketepiacon, a volt jugoszláv fegyvergyárakból kikerült, szovjet mintájú fegyverekhez viszonylag gyorsan és könnyen hozzá lehet jutni 

– mondta. A szakértő hozzátette: nem tudjuk kizárni, hogy akár Ukrajnából is érkezhetnek fegyverek, de ennél nagyságrendileg nagyobb az esélye annak, hogy a délszláv szervezett bűnözés a volt jugoszláv fegyvereket árusítja. – Tudjuk azt, hogy Jugoszlávia szétesése után sokkal szabadabb módon működött a fegyverpiac, így jelentős mennyiségű fegyver van a lakosságnál és bűnszervezeteknél a mai napig. Utóbbiak ezekkel folyamatosan üzletelnek – mondta.

 

A jövőben akár fegyverekkel is védhetjük magyar határt?

– Az illegális embercsempészek még visszafogott módon igyekeznek megfélemlíteni a magyar határt őrző katonákat, rendőröket. Üveggolyókkal, professzionális csúzlikkal, de láttunk olyan esetet is, hogy betonvassal szúrták át a járőrkocsi szélvédőjét. Odáig azonban még nem jutottak el, hogy a fegyverek mutogatásán túl éles lőfegyverekkel támadást intézzenek a rendvédelmi szakembereinkkel szemben. 

Ennek az az oka, hogy nem szeretnének még szigorúbb határőrizetet Magyarország déli végein. Nyilvánvaló, hogy ha ilyen támadás érné a határrendészeinket, hazánk akár katonai eszközökkel is biztosíthatná a déli határ védelmét

– árulta el a szakértő. Horváth József elmondta, Szerbia jelenleg két malomkő között őrlődik. – Az uniós előszobában toporog évek óta, s az EU ajánlásai kapcsán igyekszik megfelelni az elvárásoknak, másfelől nagyon erős a nyomás a szerb kormányra a lakosság részéről. A lakosság vissza szeretné kapni a békét és a biztonságot. A szerbek ezen elvárások szerint intézkednek.  Az embercsempészek pedig az üzleti érdekeiket védik, akár a szerb hatóságokkal szemben is – zárta gondolatait az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pannon RTV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.