Íme Brüsszel mesterterve a magyar elnökség ellehetetlenítésére

A 2024-es magyar és lengyel uniós elnökség ellehetetlenítésén dolgoznak az Európai Parlamentben, ennek megvalósításához a holland Meijers Bizottságtól kapnak útmutatást. A jelek szerint a szakértői testület javaslatára az EP baloldali többsége rövidesen egy állásfoglalást fog kidolgozni, amelyben meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján egy tagállam kizárható lehet az elnöki tisztség ellátásából.

2023. 07. 28. 5:24
FRANCE-EU-PARLIAMENT-ENVIRONMENT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódnak a politikai támadások a magyar és a lengyel uniós elnökség ellen. Az Európai Parlament baloldali többsége jelenleg a magát függetlenként meghatározó, jogászokból, egyetemi oktatókból, kutatókból, bírókból és ügyvédekből álló szakértői csoport, a Meijers Bizottság bevonásával próbálja megakadályozni, hogy Magyarország és Lengyelország betöltse az Európai Tanács soros elnöki posztját.

A szakértői csoport az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) és Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) közös bizottsági ülésén három különböző forgatókönyvet vázolt fel, amelyben a soros elnökség elvételének vagy korlátozásának lehetőségeit mutatja be

Mivel az elnökségi programot az Európai Tanács élén egymást követő három ország – jelen esetben a soron következő Spanyolország, Belgium és Magyarország – közösen dolgozza ki, a Meijers Bizottság első javaslata az volt, hogy a három tagállam állapodjon meg, miszerint azokon az üléseken, ahol a jogállamisági kérdéseket tárgyalják, hazánkon kívül a másik két ország közül melyik elnököljön. Ez a javaslat gyakorlatilag a magyar elnökség korlátozását jelentené, ugyanis mindkét ország ellen jogállamisági eljárás zajlik. A szakértők felvetették a soros elnökségek sorrendjének megváltoztatását is. Érdemes megjegyezni, hogy erre a lépésre korábban már több alkalommal is sor került, ugyanakkor az egyszer sem az érintett ország akarata ellenére, politikai szankcióként alkalmazva történt. 

A harmadik javaslat pedig arra irányul, hogy az Európai Parlament fogadjon el állásfoglalást, amelyben meghatározza azokat a feltételeket, amelyek alapján egy tagállam kizárható lehet az elnöki tisztség ellátásából. 

A jelek szerint a Meijers Bizottság utóbbi javaslata a baloldali EP-képviselők tetszését is elnyerte. A hazánkat elítélő EP-jelentés szerzője, Gwendoline Delbos-Corfield a Népszava kérdésére elmondta, hogy a nyári szünet után azonnal hozzá fognak látni egy állásfoglalás kidolgozásához. A francia zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő tájékoztatása szerint ebben a dokumentumban lefektetnék, hogy a tagállamok mely feltételek mellett tölthetik be az EU soros elnöki posztját, másrészt felsorolnák, milyen intézkedéseket hoznának abban az esetben, ha egy súlyos demokráciadeficittel küzdő ország kerülne a kormányközi testület élére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón ugyanakkor tisztázta: 

nincs realitása annak, hogy a soros magyar uniós elnökségre ne kerüljön sor.

Közben a Meijers Bizottság tagja, John Morijn nyilatkozatából kiderült: Brüsszel attól tart és azért próbálja Magyarország soros elnökségét ellehetetleníteni, mivel a magyar kormány az övéktől eltérő álláspontot képvisel a migrációval kapcsolatban, így ellenkező irányba terelheti az ezzel kapcsolatos szabályozásokat.

Nem bízhatunk abban, hogy Magyarország nem viszi épp az ellenkező irányba a szabályozást, mint ahogy az Brüsszel érdekében állna. Félő, hogy Magyarország a saját érdekeit tartja szem előtt, nem a közösségi érdekeket

– fogalmazott a Klubrádiónak a tanácsadó. Kérdésre válaszolva Morijn kitért a Magyarországnak járó uniós források helyzetére is, mondván: a jogállamisági feltételek teljesítését illetően nincs előrehaladás. A korrupció felszámolásában sem látnak változást, akárcsak az igazságügyi rendszer megreformálásában, amelyek mind jelzik, a pénzosztás pillanata nem jött még el.

Borítókép: A testület egyik abszurd javaslata elnyerte a képviselők tetszését, de nincs realitása annak, hogy Magyarországtól elvegyék a lehetőséget (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.