Az aszpartám „lehetségesen rákkeltő”, de továbbra is biztonságos a fogyasztása a már korábban elfogadott mennyiségben – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében a szervezet weboldalán. Mint írják, az édesítőszerrel kapcsolatos megállapítás a WHO két különálló szakértői testületének eredménye, amelyek közül az egyik azt vizsgálja, hogy az anyag valóban potenciális veszélyt jelent-e, míg a másik a valós kockázatot méri fel a szóban forgó édesítőszer kapcsán.
Naponta mennyi aszpartámot fogyaszthatunk biztonságosan?
Pontosan annyit, mint eddig.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó vegyes szakértői bizottsága (JECFA) ugyanis rögzítette azt is, hogy az édesítőszer fogyasztása bizonyos mennyiségben biztonságos lehet, az elfogadható napi bevitelt továbbra is 40 mg/testtömegkilogrammban határozták meg.
Az édesítőszerek kapcsán még májusban robbant ki a vita, amikor a WHO arra figyelmeztetett, hogy a cukorpótlók használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén, sem felnőttek, sem gyermekek esetében. Megállapításuk szerint a mesterséges édesítőszerek a felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. A szakértők már akkor is vitatták a WHO megállapítását. Szabó Adrienn, klinikai dietetikus akkor úgy reagált a Magyar Nemzetnek:
Hosszú évtizedeken keresztül próbálták bizonyítani, hogy az édesítőszerek károsak lehetnek az egészségre: a kísérletek során kutyáknak, patkányoknak nagyjából 200 liternyi kólában megtalálható édesítőszernek megfelelő mennyiséget adtak ezekből, hogy kiderüljön, károsítja-e a májsejteket vagy húgyhólyagrákot okoz. Tudtommal semmilyen – hitelesített – tanulmány nem született ez idáig, ami bebizonyította volna, hogy az édesítőszerek önmagukban károsak
Az aszpartám az 1980-as évek óta a világ legnépszerűbb cukorpótlója, gyakorlatilag mindenben megtalálható, a diétás üdítők, a rágógumik, a zselatin, a fagylalt és különféle tejtermékek mellett számos fogkrém, gyógyszerek és vitaminok, köztük a gyerekvitaminok alkotója.