Ki ölette meg Fenyő János médiacézárt? (1.)

Huszonöt évvel Fenyő János médiacézár meggyilkolása után újabb fordulat várható a Fenyő-ügy miatt indult perben. Napokon belül az ügyésznő perbeszédével megkezdődik a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen első fokon zajló per záró felvonása. Még idén ítéletet hirdet Póta Péter bíró. Ami biztosra vehető, bármi is lesz az ítélet, a Fenyő-per másodfokon fog folytatódni. Cikksorozatunkban az ügy eddig ismert részleteit idézzük fel.

2023. 07. 01. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt évvel a Fenyő gyilkosság után minden jel szerint ítélettel zárul idén a Fenyő-ügy a Fővárosi Törvényszéken. A rendkívül aprólékos bizonyítási eljárás befejezése után legfőképpen arra a kérdésre kell választ adni, bizonyított-e, hogy Gyárfás Tamás felbujtására Portik Tamás ölette meg 1998. február 11-én Fenyő János vállalkozót vagy sem.

Fenyő János sírja a Kozma utcai izraelita temetőben (Fotó: Ripost)

Többször is húzódott az elmúlt négy évben a Fenyő János meggyilkolása miatt indult per. Még idén is többször változott a menetrend. 

A jelenlegi tervek szerint július 6-án befejeződik a bizonyítási eljárás a négy éve tartó perben, majd még aznap Pappné Jenei Andrea ügyésznő megtartja a vádbeszédet. 

Portik Tamás védője pedig még júliusban elmondhatja az eredetileg két napra tervezett védőbeszédét, amit időközben egy napra szűkített. 

Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter háromnapos perbeszédre készült már októberben. Ám ez is változott és Gyárfás Tamás védője még júliusban perbeszédet mond. 

Zamecsnik Péter és Gyárfás Tamás a Fenyő-gyilkosság miatti tárgyalásra menet a Fővárosi Törvényszéken. Fotó: Magyar Nemzet-archív

Póta Péter bíró november 14-én tervezi kihirdetni az ítéletet a Fenyő János vállalkozó meggyilkolásának ügyében. Minden fél abban egyetért, hogy bármi is legyen az ítélet, mindenképpen másodfokon fog folytatódni a Fenyő-ügy.

 

Ítélettel zárul a Fenyő-ügy, de milyennel? 

 

Póta Péter bíró maga is tisztában volt már a bizonyítási eljárás négy évvel ezelőtti kezdetekor azzal, hogy rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő bizonyítást kell lefolytatnia

Póta bizonyította is, hogy nem véletlenül ismerik őt az igazságszolgáltatásban rendkívül felkészült, következetes bírónak. Kívülálló számára sokszor úgy tűnt, hogy érdektelen részletek felett sem siklott el. 

Például afelett, hogy a tanúként kihallgatott Kovács Lajos nyugalmazott ezredes szerint Portik Tamás szerepe mennyire bizonyítható az ügyben. Az ezredes szerint igen nehéz lesz bizonyítani, hogy Gyárfás megbízást adott Portiknak… 

 

A bíró mindenesetre több lehetőség közül választhat: 

 

  1. Elítéli mindkét vádlottat.
  2. Az egyik vádlottat elítéli, a másikat felmenti.
  3. Bizonyítottság hiányában felmenti mindkét vádlottat.
  4. Az egyik vádlottat felmenti, a másikat elítéli.
  5. Bűncselekmény hiányában menti fel a vádlottakat, vagy egyiküket, de ennek csekély az esélye. 

 

Bármelyik ítélet is születik terv szerint novemberben, vagy az ügyésznő, vagy a vádlottak és védőik fellebbeznek, így a másodfok a Fővárosi Ítélőtáblán biztosra vehető. 

Portik Tamást zárt hírközlési láncon kapcsolták a Fenyő-gyilkosság miatt zajló perben a tárgyalóterembe. Fotó: A szerző felvétele

Jelenlegi ismereteink szerint annak is kicsi a valószínűsége, hogy a vád képviselője, vagy éppen a vádlottak védői nevében új bizonyítási eljárásra tesznek indítványt július 6-án, és ha igen, azt elfogadná a bíró. Ehhez olyan, a bizonyítási eljárásban eddig még nem szereplő új bizonyítékra volna szükség, ami konkrétan bizonyítja, vagy éppen hitelt érdemlően cáfolja a vádban foglaltakat.

 

Ki bujtott fel kit, hogy ölesse meg Fenyő Jánost?

Ismert, a vád szerint Gyárfás Tamás előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt, amit Tasnádi elvállalt, ám nem hajtotta végre, ugyanakkor a megbízási díjat felvette. A vád szerint Gyárfás ezután felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amivel aztán Portik megbízta a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot.

De nézzük a történteket időrendben visszafelé! 

Amit jogerős ítélet bizonyít, hogy a szlovák maffia bérgyilkosának tartott Jozef Rohác lőtte agyon a Margit utca–Margit körút sarkán, a tilos lámpánál várakozó Fenyő Jánost a Mercedese volánja mögött. Rohác ezért és a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásért életfogytiglani fegyházat kapott. 

A Fenyő-ügyben akkor nem ült a vádlottak padján felbujtásért senki. Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként szerepelt vádlottként a perben, és 13 év fegyházat kapott jogerősen; azért csak ennyit, mert a bíróság szerint nem tudta, hogy Rohác robbantani fog és a célszemély Boros Tamáson kívül mások is meghalnak majd.

Rohác egyébként az olajbűnözés zászlóshajója, az Energol Rt. nagykőrösi telephelyét védte szlovák fegyveresekkel. Az Energol Rt egyik igazgatója Portik Tamás volt, ám nemcsak ő, hanem egykori mentora, néhai Drobilich Gábor is jól ismerte Rohácot. Drobilich ugyanis szintén az Energol Rt. egyik vezetője volt. Rohác egyébként 2017-ben manipulálni akarta az Aranykéz utcai robbantás miatti eljárást. Egy a börtönből kicsempészett videón Portikot mentegette, mondván: nem ő adta a megbízást a robbantásra, hanem „ukránok”.

Portikot eddig összesen 28 év fegyházra ítélték jogerősen, a Boros Tamás megöletéséért kapott 13 év mellett Prisztás József meggyilkoltatásáért 15 év fegyházat kapott. Emellett gyerekkori bűntársa, Gyüre József megöletése és a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merénylet megbízójaként 20 év fegyházat kapott első fokon.

A vád szerint Gyárfás előbb Tasnádit bízta meg, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amit Tasnádi elvállalt, de nem hajtott végre, ugyanakkor felvette a megbízási díjat.

 

A bizonyítási eljárásban a bíróság meghallgatta az összes szóba jöhető tanút, Tasnádit, a volt feleségét, egykori munkatársait. Tasnádi állítja, megbízta őt Gyárfás, Gyárfás viszont ezt tagadja, a többi tanú pedig Tasnáditól vagy az éjszakában hallott a megbízásról. Ez pedig patthelyzet: egy állítás, egy tagadás. Maga Tasnádi a bíróságon azt mondta, ő csak „lehúzni” akarta Gyárfást, ami sikerült, és a többi tanú valóban tőle hallott a megbízásról. Gyárfás védője, Zamecsnik Péter ezt nyilvánvalóan ízekre fogja szedni a védőbeszédében.

Fenyő, a kemény vállalkozó

A vád szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között üzleti harc folyt a 90-es évek első felében, és ezért döntött Gyárfás Fenyő likvidálásáról. (Gyárfás perben elhangzott védekezését a következő cikkünkben vesszük górcső alá.) A bizonyítási eljárásban kiderült, Fenyő János igen kemény üzletfél volt. Nem véletlen, hogy egy tanácsadója azt mondta korábban: Fenyőnek több biztonsági őre volt, mint újságírója, a Népszava pedig állam volt az államban. Fenyő az újságjait használta üzleti ellenfelei revolverezésére, így Gyárfás ellen is felhasználta egészen a kibékülésükig. Fenyő jó barátja, Friderikusz Sándor saját bevallása szerint a 90-es évek közepén egy üzlet kapcsán ismerte meg őt, ellenérdekelt félként. Kőkemény üzletembernek tartotta, akivel később barátságot kötött. Fenyő rózsadombi, Vico-székházbeli irodájában gyakran vendégeskedtek politikusok, bankvezetők és vezérigazgatók. Egy részük rendszeres látogatója volt a Normafa közeli, engedély nélkül természetvédelmi területen épült kastélyában, illetve a lovardájában is. Legtöbbjük ma már letagadja Fenyőt. Fenyő bejáratos volt magához Horn Gyulához is, egy sor politikus kereste a kegyeit, ám a temetésére csak Fodor Gábor és Pető Iván ment el. Ők nem szégyellték az ismeretséget, ami a többi politikus számára nagyon kínossá vált.

(Folytatjuk)

Borítókép: Rendőrök helyszínelnek 1998 februárjában a Margit utcában, Fenyő János meggyilkolásának helyszínén (Forrás: Rendőrségi felvétel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.