Egy kis népszerűség reményében összefonódott a baloldal a pride-dal

A nemzetközi liberális fősodor elvárásainak eleget téve baloldali politikusok sokasága vesz részt az évről évre megrendezett Budapest Pride-on, amely 2018 óta egy hónapos rendezvénysorozattá bővült. A homoszexuális-szubkultúra legnagyobb rendezvényét, illetve az LMBTQ-közösséget maga David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is lelkesen támogatja, aki a most zajló pride hónap megnyitóján főszerepet kapott.

2023. 07. 10. 18:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton tartják meg a 28. Budapest Pride felvonulást, amelyhez a magyar baloldal ismert alakjai évről évre örömmel csatlakoznak, valamiféle népszerűséget remélve attól, hogy részt vesznek a meneten. Bár a baloldali politikusok és a szexuális kisebbségek közötti kapcsolódás nem új keletű jelenség, az utóbbi években egyre szorosabb összefonódás mutatkozik a felek között. Az LMBTQ-lobbi és -szervezetek befolyása gyakran fellelhető a baloldali pártok programjaiban, támogatásuk jeleként pedig a különböző LMBTQ-rendezvényeken – így a Budapest Pride-on, az első budapesti leszbikusfelvonuláson vagy az LMBTQ-történeti hónapon – is részt vesznek.

pride, melegházasság, baloldal
Momentumos baloldali politikusok a pride-on

Ezek a baloldali politikusok veszenek részt a pride-on

Persze nem volt ez másképp a 2000-s évek elején sem, amikor a Budapest Pride fesztivál elődjeinek tekinthető meleg- és leszbikusfesztiválokat, meleg és leszbikus kulturális és filmfesztiválokat, később pedig az LMBT-fesztiválokat rendre az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai nyitották meg, a néhány napos rendezvény helyszínéül pedig legtöbbször a budapesti Művész Mozi, a Bálint Ház és a Közép-európai Egyetem, a CEU szolgált. A fesztivál évről évre nagyobbra nőtt, 2018 óta pedig minden évben egy hónapon keresztül tart, sőt a vidéki nagyvárosokra is kiterjed.

Az egy hónapos pride legnagyobb eseménye ugyanakkor továbbra is a felvonulás, amelyen a nemzetközi liberális fősodor elvárásainak eleget téve az összes baloldali párt képviselteti magát.

Az elmúlt évek során a melegfelvonuláson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt politikusai, a szocialista Kunhalmi Ágnes, Lendvai Ildikó és Gurmai Zita, a momentumos Fekete-Győr András, Kerpel-Fronius Gábor, Donáth Anna és Cseh Katalin, a DK-s Dobrev Klára, Rónai Sándor és Sebián-Petrovszki László, a párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is feltűnt. Érdekes a Jobbik szerepe, amely a teljes irányváltása és a baloldali összefogáshoz közeledése ellenére sokáig távol tartotta magát a rendezvénytől. Két éve azonban Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári önkormányzati képviselője például büszkén vonult fel. Utóbb az Indexnek azt mondta, sok minden megváltozott az elmúlt években, többek között az ő véleménye is.

Milyen megnyilvánulásai voltak a baloldali politikusoknak a pride-okon? 

Visszatérve a főpolgármesterre, Karácsony Gergely 2021-ben beszédet is mondott, amelyben kifejtette: neki kötelessége kint lenni a pride-on, mert ő Budapest szolgálója, és ha valakit bántanak ebben a városban vagy országban, akkor ő akar lenni a pajzs, a céltábla az emberek helyett. – Politikus vagyok, benne van a fizetésemben, úgyis mindenről én tehetek. Most pedig épp a melegközösség a soros célpont – fogalmazott a főpolgármester. Támogatásuk jeléül Karácsonyék minden évben kihelyezik az LMBTQ-közösség szimbólumát, a szivárványos zászlót is a Városháza homlokzatára, abban bízva, hogy egyszer majd ez is olyan magától értetődő lesz, mint két ember szerelme. A főpolgármester a most zajló 28. Budapest Pride fesztivált is ezzel a gesztussal köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a pride örömünnep, a szeretet ünnepe, a szabadság ünnepe. Karácsony Gergellyel ellentétben Budapest korábbi főpolgármestere viszont teljesen másképp állt a rendezvényhez. Tarlós István bár nem tiltotta, ugyanakkor semmi értelmét nem látta a felvonulásnak. A korábbi városvezető 2015-ben a TV2 Mokka című műsorában a pride-ról például így fogalmazott: 

 Ez az egész jelenség nekem nem természetes és visszataszító. Vonuljanak fel, de nem igazán értem, ez mire jó. Ez nem méltó az Andrássy út környezetéhez.

Karácsony Gergelyhez hasonlóan Szél Bernadett szintén felszólalt a 2021-es pride-on. Az LMP korábbi társelnöke, aki egyébként minden évben részt vesz a felvonuláson, a kormányt bírálva kijelentette: az elnyomó hatalomra – amelynek nincs emberi arca – a legnagyobb fenyegetést a szabad, önmagukkal és másokkal békében élő emberek jelentik. – Meggyőződésem, hogy az, ahogy ma a nőket kezelik a politikában, ugyanarról a tőről fakad, mint ahogy a kisebbségekhez viszonyulnak. Nem akarják, hogy láthatóvá váljunk, nem akarják, hogy helyet követeljünk magunknak, hogy kiálljunk magunkért és egymásért. Furcsák vagyunk nekik. Furcsák, mert mások, mint ők – hangsúlyozta Szél.

David Pressman, a homoszexuálisok pártfogója

Az LMBTQ-mozgalom támogatóinak sorát erősíti a baloldali pártok képviselőiből verbuválódott Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselőcsoport is, amely azt a célt szolgálja, hogy az LMBTQ-közösségeket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és szabadon élhessenek Magyarországon. Érdemes továbbá megemlíteni az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének lobbimunkáját is, aki kinevezése óta már számos alkalommal foglalt állást a magyarországi LMBTQ-közösség mellett.

David Pressman a 28. Budapest Pride fesztivál megnyitóján is részt vett, ahol terjedelmes beszédében a magyar kormányt bírálta, a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt a holokauszthoz, a magyarok többségét pedig habarcshoz hasonlította, akik hallgatásukkal összetartják a gyűlölet falát. A 22 éve egynemű kapcsolatban élő diplomata a pride hónap apropóján összehívta a másságukat nyíltan vállaló, ismert magyar személyeket, köztük az LMP társelnökét, Ungár Pétert, a DK pártigazgatóját, Sebián-Petrovszki Lászlót, illetve Barabás Richárdot, a XI. kerület párbeszédes alpolgármesterét, hogy azokat ismerje el, akik szerinte „a magyarok láthatóságáért, egyenlőségéért és emberi jogaiért dolgoznak”.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes és Tordai Bence (Fotó: Origo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.