LMBTQ-lobbista lett a parlamenti baloldal

Felvázolta politikai célkitűzéseit és kapcsolatépítésbe kezdett a Sokszínű Magyarországért parlamenti képviselőcsoport. Bár azt konkrétan nem tudni, hogy milyen hazai és külföldi szervezetek támogatják az ötpárti ellenzéki együttműködés munkáját, de annyi bizonyos, hogy szoros együttműködést terveznek, és lobbimunkával szeretnék segíteni a „civilek” tevékenységét.

2023. 02. 06. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén megtartotta első jelentősebb eseményét a „Sokszínű Magyarországért – országgyűlési képviselőcsoport az LMBTQ-emberekért”. A tavaly októberben alakult ellenzéki képviselőcsoport által szervezett nagyköveti fogadáson 22 ország – köztük az amerikai, a kanadai, a holland, a norvég, a svájci, az izraeli és a japán – nagykövetsége képviseltette magát, amelyre az Országház vadásztermében került sor. Az eseményen Simon Noel koordinátor felvázolta a ­2023-as évre vonatkozó politikai célokat is, amely az iskolai zaklatás felszámolására, az emberi jogok törvényjavaslati szinten való visszaállítására, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság újraépítésére irányul.
A politikai célkitűzések mellett körvonalazódtak a munkacsoporton belüli szerepek is. 

A Sokszínű Magyarországért – Országgyűlési képviselőcsoport az LMBTQ-emberekért honlapján található leírás szerint az ötpárti együttműködésben az elnökségi posztot a DK-s Sebián-Petrovszki László, az LMP-s Kanász-Nagy Máté, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes – aki egyben a Baloldali LMBTQ-munkaközösség alapító tagja is –, a momentumos Bedő Dávid és Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke tölti be. 

Lapunk szerette volna megtudni, hogy a 21 taggal megalakult képviselőcsoporthoz az elmúlt hónapok folyamán csatlakoztak-e más ellenzéki politikusok, miként arra is rákérdeztünk, hogy milyen hazai és külföldi szervezetekkel léptek kapcsolatba, kik segítik a csoport munkáját.

Bár a kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz, a honlapon feltüntetett partnerek között a legismertebb hazai LMBTQ-szervezetek – így a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Háttér Társaság, a Budapest Pride, a Magyar LMBT Szövetség, a Transvanilla Transznemű Egyesület – nevei olvashatók, valamint az egyes képviselőkhöz és pártokhoz köthető külföldi pártok és szervezetek nevei is visszaköszönnek. 

Kiderült továbbá az is, hogy hasonlóan a nagyköveti fogadáshoz, a civil szervezetekkel is nagyszabású találkozót szerveznek, ezen felül lobbimunkával szeretnék segíteni a tevékenységüket.
Az ötpárti, baloldali együttműködés munkája ugyanakkor – amely az indoklás szerint azt a célt szolgálja, hogy az LMBTQ-közösségeket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és szabadon élhessenek Magyarországon – azért is megkérdőjelezendő, mivel a Háttér Társaság megbízásából készült legfrissebb Medián-kutatás megállapította: nem csökkent érdemben a társadalmi elfogadás az LMBTQ-emberek felé.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes (Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.