Potápi Árpád János Tusványoson: Nem engedünk a követeléseinkből

Az orosz–ukrán háború nem Magyarország, nem a magyar nemzet háborúja. Kérjük szépen őket, hagyjanak ki bennünket ebből – jelentette ki Potápi Árpád János csütörtökön Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nemzetpolitikai kerekasztalánál. Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője szerint a kárpátaljai magyar közösség él, és élni akar.

Ternovácz Áron (Tusnádfürdő)
2023. 07. 21. 11:57
Tusványos Nemzeti politikai körasztal beszélgetés
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy a magyar nemzetrészek megmaradjanak, egy erős Magyarországra van szükség. Ez mindennek a feltétele – állapította meg Semjén Zsolt csütörtökön Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésén.

Tusványos Nemzeti politikai körasztal beszélgetés
Magyarország miniszterelnök-helyettese kijelentette, az anyaország gondját viseli a külhoni magyar közösségeknek Fotó: Bach Máté

Magyarország miniszterelnök-helyettese kijelentette: az anyaország gondjátt viseli a külhoni magyar közösségeknek, s mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2010 után az első évben megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatásokat, ezek pedig azóta minden évben nőnek. Visszaállították a Máértet, 96 nemzeti jelentőségű intézményt működtetnek 155 milliárd forintos támogatással, 5400 beruházás, ezer Kárpát-medencei óvoda, háromezer épített, vagy felújított templom, 220 ezer külhoni magyar gyermek segítése az oktatási-nevelési támogatással – csak töredéke a nemzetpolitika alapjainak – hangsúlyozta. 

 

Nem engedünk a követeléseinkből

– A mi álláspontunk az, hogy az orosz–ukrán háború nem Magyarország, nem a magyar nemzet háborúja. Két nagy szláv testvérnép háborúzik, a magyarságnak ehhez semmi köze. Kérjük szépen őket, hagyjanak ki bennünket ebből! Emellett követeljük, hogy mindazokat a nemzetiségi, oktatási, európai jogi feltételeket, amelyeket eddig biztosítottak nekünk, azokat állítsák vissza. 

Ebből a követelésből nem tudunk engedni

– jelentette ki Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2020 után a nemzetpolitika helyzete megnehezült a pandémia miatt, majd miután kijöttünk a járványból, jött a háború, amely közvetetten, és közvetlenül is érinti a nemzetpolitikát. 

Tusványos Nemzeti politikai körasztal beszélgetés
Potápi Árpád János szerint 2010-óta beszélhetünk egy radikális váltásról a nemzetpolitikában Fotó: Bach Máté

Közvetlenül azért érinti a nemzetpolitikát, mert a kárpátaljai magyarság ott él Ukrajna területén, és a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy fizikai értelemben is megmaradjon a nemzetrész. Az államtitkár arról tájékoztatott: mindazokat a támogatásokat, amelyeket eddig nyújtottak, a jövőben is megadják a kárpátaljaiaknak, emellett újabb programokat szintén elindítottak. – Amikor nemzetpolitikáról beszélünk, akkor egy 33 éves időszakról beszélünk. Ennek voltak hullámhegyei, és hullámvölgyei, de 2010-óta beszélhetünk egy radikális váltásról a nemzetpolitikában. 

Ha mást nem tettünk volna az elmúlt 13 évben, mint hogy elfogadtuk a parlamentben a kettős állampolgárságról szóló törvényt, az is történelmi jelentőségű lett volna.

A nemzetegyesítő folyamatot ez a szavazás indította el – fejtette ki Potápi Árpád János. 

 

 A kárpátaljai magyar közösség élni akar

– A kárpátaljai magyar közösség él, és élni akar. Ennek számtalan bizonyítéka van. Nem omlott össze sem az oktatás, sem az egészségügy, az önkormányzatok, az érdekképviselet működik. Nagyon sajnáljuk, hogy a közösség nagy része arra kényszerült, hogy elhagyja szülőföldjét, viszont hosszú távú következtetést ebből még nem szabad levonni. Sokan vannak, akik szeretnének hazatérni szülőföldjükre – mondta Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője, aki szerint a hazaköltözés lehetőségét később meg kell majd őrizniük. Mint mondta, folyamatosan csorbulnak a kárpátaljai magyarok jogai, s a háborús helyzet megnehezítette a kisebbségi jogokért való küzdelmet, 

ugyanis Nyugat-Europában ha ma valaki az ukrajnai kisebbségi jogokról beszél, azt oroszpártisággal vádolják meg. 

Most, hogy Ukrajna uniós csatlakozása napirenden van, ez ráirányítja a nemzetközi figyelmet, hogy Ukrajna hogyan és mit teljesít nemzetközi szinten és a belügyek terén egyaránt. Mint a képviselő kifejtette: a kisebbségi jogok tiszteletben tartása a koppenhágai egyezményben szerepelnek, így most ki tudnak majd állni jogaikért. A velencei bizottság véleményezése kimondja, hogy az ukrán kisebbségi törvény nem felel meg a nemzetközi standardoknak, ezért nagyon sok alapjuk van hozzá, hogy Ukrajna módosítsa a törvényt. Mint rámutatott: Kárpátalja a béke szigete volt eddig, ugyanis csak egyetlen találat érte, az emberek azonban bele vannak fáradva a háborúba. Az európai parlamenti képviselő hangsúlyozta: nagyon fontos a béke mielőbbi elérése.

 

A fogyási trend nem lassult a külhonban

– A kisebbségi magyar társadalmunk nincs jó helyzetben. Az általános külső tényezők mellett ott van az a kegyetlen valóság is, amely azt mutatja, hogy közösségünk fogy, a fogyási trend pedig nem lassult. Úgy gondoljuk: ezt a fogyási trendet úgy tudjuk megváltoztatni, ha a helyi közösségeket erősítjük – mondta Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke. 

Tusványos Nemzeti politikai körasztal beszélgetés
Az eseményen Tőkés László is jelen volt Fotó: Bach Máté

A politikus az erdélyi közösség legfontosabb politikai döntésének nevezte, hogy Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt fúziója megtörtént, s ennek eredményeként létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség

A számok, amelyekről miniszterelnök-helyettes úr beszélt azért lehetségesek, mert a határon túli magyarok megőrizték önszerveződési készségeiket.

Az elmúlt tíz év legfontosabb tanulsága talán az, hogy amit nekünk istápolnunk kell, az ez a készség. Ezt a képességet senki nem veszélyeztetheti, függetlenül attól, hogy hol ül, és hogy a saját okosságáról mit gondol. Ha ezt elveszítjük, hiába lesznek források, amelyekből fejlesztéseket lehet megvalósítani, nem leszünk rá helyben képesek – emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta: a magyar kormány támogatásának köszönhetően biztosították az intézményrendszerük stabilitását, a nagy fejlesztések folytatását. Pásztor István szerint néhány évtizeddel ezelőtt senki sem fogadott volna arra, hogy Magyarország és Szerbia között ilyen viszony egyáltalán valamikor létrejöhet. Arról is beszélt: a következő évben önkormányzati, tartományi, és előrehozott parlamenti választásokra számítanak Szerbiában, s abban reménykednek hogy sikeresen zárják ezeket.

Borítókép: Nemzetpolitikai kerekasztal (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.