Börtönben tervelte ki egy magyar és egy iraki férfi, hogyan fognak embercsempész-hálózatot építeni

Az illegális üzletet külföldről irányító iraki férfit egyelőre nem sikerült elfogni, ellene európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 14 fős bűnszervezetet épített fel migránsok nyugatra szállítása céljából egy magyar és egy iraki férfi, akik börtönéveik alatt kötöttek ismeretséget. Az illegális üzlettel egy hónap alatt több mint 13 millió forintot kerestek. A Police.hu beszámolója szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) most fejezte be ügyükben a nyomozást. Mint írták,

 a két, embercsempészésért elítélt, szabadságvesztését töltő férfi a gyanú szerint a börtöncellában megismerkedve tervelte ki még 2018-ban, hogy szabadulásukat követően már közösen, egy hálózatot felépítve folytatják illegális migránsok Ausztriába szállítását nagy haszon érdekében.

 J. Mihály magyar állampolgár és Mozore Hoshink iraki állampolgár szabadulásuk után– a külföldi férfi hazánkból történt kiutasítása okán – Szerbiában találkoztak 2021 tavaszán. Ekkor állapodtak meg, hogy harmadik országbelieknek jó pénzért cserébe segíteni fognak nyugatra jutni. Eltervezték azt is, hogy milyen útvonalon fog mindez történni, és milyen módszerrel. Egy férfit még beavattak az üzlet részleteibe, ő volt az, aki az illegális bizniszbe beszervezte a sofőröket. Feladatuk a határsértők szállítása volt, illetve előfutóként vagy biztosítóként funkcionáltak.

A közlemény szerint az így összesen 16 fősre duzzadt bűnszervezet feje Mozore Hoshink volt. A beszerzett bizonyítékok szerint külföldről irányította a hálózatot, míg Magyarországon J. Mihály volt a főnök. A szervezetben alatta az a társa állt, aki a szállító járműveket biztosította. Ezek között volt saját tulajdonú és bérelt jármű is. 

A szervezők és a sofőrök között a kommunikáció általában internetes chatalkalmazáson vagy sms-en keresztül, néhol telefonos hanghívással zajlott, de egymásnak küldött videókkal is igazolták, ha a migránsokat a magyar–szerb határon felvették, illetve ha már átjutottak Ausztriába.

A harmadik országbeli emberektől a szállításért cserébe fejenként 500 eurót vettek át hawala rendszeren (kölcsönös bizalomra épülő, készpénz alapú, arra kijelölt irodákban előre letett pénzösszegek csatornája) keresztül Budapesten. Ebből a sofőrök alkalmanként 50–100 ezer forint közötti összeghez jutottak hozzá, a többi a szervezőknél maradt. 

A hatóság tájékoztatása szerint a bűnszervezet 2021 augusztusában legalább 13 alkalommal nyújtott ilyen módon segítséget összesen több mint 150 illegális migránsnak, és ezzel több mint 13 millió forint haszonra tett szert.

Noha a nyomozók összehangoltan, szisztematikus és aprólékos nyomozással feltérképezték az egész hálózatot, 

Mozore Hoshinkot, a szervezet vezetőjét egyelőre nem sikerült elfogni, ellene európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.