„Budapest egy igazi világbajnoki város” – sportolók, politikusok és hírességek méltatták az atlétikai vb-t

Óriási siker volt a budapesti atlétikai világbajnokság, amely több mint egymilliárd embert ültetett a képernyők elé.

2023. 08. 30. 14:07
null
Budapest, 2023. augusztus 16. A drónnal készült felvételen a kivilágított Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 16-án, három nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete elõtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási siker volt a vasárnap zárult budapesti atlétikai világbajnokság, amelyre 120 nemzet szurkolói között több mint 400 ezer jegy talált gazdára. A színvonalas rendezvény több mint egymilliárd embert ültetett a képernyők elé, akik 2100 delegált atléta, köztük 63 magyar sportteljesítményének lehettek szemtanúi. Az atlétikai vb-t a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke is méltatta, hangsúlyozva, hogy jó partneri kapcsolatot építettek ki Budapesttel, a magyar kormánnyal és a szervezőkkel.

Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztünk ide, egyértelmű volt, hogy Budapest és Magyarország nagyon megszerette és befogadta a világbajnokságot. Senki sem vonhatja kétségbe, hogy Budapest egy igazi világbajnoki város (…) Budapest büszkévé tett minket, a helyi szervezőbizottság egy lenyűgöző világbajnokságot hozott tető alá

 – szögezte le a világbajnokság záróeseményén elmondott beszédében Sebastian Coe.

Gyönyörű stadion, nagyszerű pálya

A versenyzők szintén dicsérték a rendezvényt, valamint az atlétikai stadionról is elismerően nyilatkoztak. „A világbajnoki címeim közül a budapesti a legkülönlegesebb, mert ezért kellett a legtöbbet szenvednem. (…) Már az első ugrásom előtt éreztem a közönség szeretetét és energiáját, nagyon jólesett, hogy ennyien szurkoltak nekem és hozzásegítettek az újabb aranyérmemhez. 

Gyönyörű a stadion, nagyszerű a pálya, szeretnék még visszatérni Budapestre, hogy jobb teljesítménnyel háláljam meg a támogatást”

 – fogalmazott a Nemzeti Sportnak nyilatkozva Yulimar Rojas venezuelai hármasugró-világbajnok.

Hozzá hasonlóan Christopher Nilsen világbajnoki bronzérmes amerikai rúdugró is lenyűgözőnek nevezte a stadiont: „A menyasszonyom, Bree is a nézőtéren volt, először kísért el európai versenyre. Örülök, hogy átélte velem a hangulatot ebben a lenyűgöző stadionban, amelyben az emberek tényleg szeretik az atlétikát. Utálom, hogy amerikaiként ezt kell mondanom: jó volt tavaly a hazai vb-n versenyezni, de az európaiak sokkal jobban értenek a sportághoz.”

A magyar atlétika egyik legmeghatározóbb szereplője, Márton Anita szintén pozitívan nyilatkozott az élményeiről, mondván: volt alkalma többször is hazai közönség előtt versenyezni, de ez egy teljesen más kategória. – Amikor még csak szólítottak, már felhördült a tömeg, és akkor jött egy érzés, amit nehéz leírni. Nagyon jó volt. Már a verseny előtt rengeteg biztató üzenetet kaptam, vadidegenektől is. Nagyon örülök annak, hogy ennyire érdekli az embereket az atlétika, és látják, hogy nem csak foci vagy vízilabda van, hanem atlétika is – mondta a súlylökő.

A külföldi politikusok közül szintén többen méltatták a világbajnokságot. 

Recep Tayyip Erdogan, Törökország köztársasági elnöke gratulált Magyarországnak a 19. atlétikai világbajnokság megrendezéséhez, Andrej Babis volt cseh kormányfő pedig arról beszélt a közösségi oldalán, hogy a stadion 15 milliárd koronába került, három év alatt épült meg, ma pedig a világ harmadik legnézettebb sporteseményének ad otthont.

– Nekünk is kellene egy ilyen stadion – jegyezte meg. 

Az atlétikai világbajnokság a magyar hírességeket is megmozgatta. Rékasi Károly és felesége, Pikali Gerda, Hevesi Tamás magyar énekes, zenész és zeneszerző, Monoki Lehel műsorvezető és Szarvas Andi egykori szépségkirálynő is a helyszínen volt. – Mindig sportoltam, de nem követtem annyira a sportokat. De kint lenni és hallani, látni az embereket, ahogy szurkoltak, lúdbőröztem! A vasárnap délelőtti futást csak a tévéből figyeltem, de nagyon büszkévé tett, hogy ilyen szép városban, mint Budapest, rendezték meg ezt a sporteseményt. (…) Mindenkinek látnia kell legalább egyszer egy ilyen csodás eseményt – nyilatkozta Szarvas Andi a Borsnak.

Karácsonyék pálfordulása 

A rendezvény sikerei láttán a baloldal − amely eddig az atlétikai világbajnokság lemondásával, tüntetések szervezésével fenyegetőzött − álláspontja is megváltozott, s a jelek szerint már politikai hasznot szeretne húzni a nagy sikerű rendezvényből.

Tegnap véget ért Magyarország és Budapest történelmének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Igazán jól sikerült, köszönet és gratuláció a szervezőknek, a rengeteg önkéntesnek, és mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez, köztük a budapesti polgároknak! (…) A maratoni futások alkalmával az egész világ megcsodálhatta gyönyörű városunkat, a csodálatos Lánchidat. A sportünnepnek vége. Az egészségesebb és zöldebb Budapestért folytatott hosszútávfutás folytatódik

− írta a közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Mindez azért is jelentős, mivel Budapest főpolgármestere korábban még visszaadta volna az atlétikai világbajnokság rendezési jogát, s azzal fenyegetőzött, hogy ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, akkor nem lesz atlétikai vb sem. Nincs világbajnokság a főváros jóváhagyása nélkül − szögezte le. Amennyiben pedig  kormány továbbra is el akarja lehetetleníteni a Diákvárost, akkor újra felhívja Sebastian Coe-t − hangsúlyozta a városvezető.

Karácsony Gergelyhez hasonlóan Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina 2019-ben szintén az atlétikai világbajnokság és stadion ellen emelt szót, azt hangoztatva, hogy annak megépítését minden eszközzel akadályozni fogja. Most azonban mégis kilátogatott a vb-re, sőt még a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével és Karácsony Gergellyel is fotózkodott.

Ujhelyi István baloldali EP-képviselő szintén osztozott az atlétikai vb sikerében, és büszkeséggel töltötte el, hogy Budapest adott otthont a rendezvénynek.

Én végtelenül büszke vagyok arra, hogy ilyen színvonalon és ilyen sikerrel zárul ez a világesemény, és amikor csak tehettem, a tévéképernyő előtt együtt izgultam a magyar atlétákért, együtt örültem velük, amikor megdöntötték saját, egyéni rekordjaikat. Igen, kifejezett büszkeséggel tölt el, hogy Budapesten rendezték meg az atlétikai világbajnokságot, és végtelenül elszomorít, hogy ebből sem sikerült egy valódi, nemzetegyesítő ünnepet csinálni

− vélekedett a politikus. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy akkor, amikor Ujhelyi korábbi párttársa, az MSZP-s Gurmai Zita hevesen bírálta az atlétikai stadion építését, Ujhelyi csendben maradt.

Borítókép: A drónnal készült felvételen a kivilágított Nemzeti Atlétikai Központ látható (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.