Csodamadaraknak köszönheti a legújabb világrekordját Magyarország

Pedig harminc éve teljesen eltűntek a Dunántúlról.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 08. 02. 15:58
null
Tiszaalpár, 2020. május 3. Szalakóták (Coracias garrulus), népies nevükön kékcsókák, a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2020. április 29-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen a szalakóták számára kihelyezett mesterséges odúkat ellenőrizték a Felső-Kiskunságban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei, amikor legnagyobb meglepetésükre Lajosmizse határában egy költőodúban tíz fiókát találtak – adta hírül az MME a közösségi oldalán.

A bejegyzésben azt írják, a faj jellemzően három-öt, ritkán hattojásos fészekaljakat rak, de időnként ennél nagyobb fészekaljaméretek is előfordulnak. Korábban volt már rekordot jelentő kilencfiókás fészek itt, és az ország más területén is, de 

arra még nem volt példa, hogy egy odúban tíz fióka nevelkedjen. 

Mindez azért nagy dolog, mert a szalakóta állománya az 1980-as években összeomlott idehaza, mindössze 300–400 pár maradt csak, az 1990-es évek elejére pedig eltűnt a Dunántúlról is. Jelenleg a hazai szalakótaállomány már 2500 pár felett van, köszönhetően az MME munkájának. 

Borítókép: Szalakóták (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.