Hamarosan olyan csoda történik, amire a következő tizennégy évben biztosan nem lesz példa

A ritka jelenség legutóbb öt éve volt látható.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Időkép2023. 08. 30. 16:11
Illustration,Of,An,Interesting,Full,Moon,In,A,Cloudy,Night
2291109891 Fotó: Zacarias da Mata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év legnagyobb és legfényesebb holdja szerdán és csütörtökön lesz látható a világ minden tájáról – írja a BBC. Legutóbb 2009-ben láthatott kék szuperholdat a publikum.

A hónapban egyébként már másodszor csodálhatjuk meg a teliholdat, a hónap első holdtöltéje augusztus 3-án volt, legközelebb pedig csütörtök hajnalban 3 óra 35 perckor történik meg a csoda – erre már az Időkép hívta fel a figyelmet. 

Viszont, aki azt reméli, hogy a Holdat kék színben láthatja majd pompázni, csalódni fog. Az elnevezés ugyanis nem az égitest színével, hanem a keringési idejével függ össze, ugyanis néhány évente egy év alatt nem 12, hanem 13 telihold van. Kék holdról tehát akkor beszélhetünk, amikor ugyanabban a hónapban van egy második holdtölte is, amint ez éppen most is megtörténik.

Kék holdat legutóbb 2021 augusztusában láthattunk, a következő pedig három év múlva, 2026-ban lesz. Kék szuperholdat viszont ennél csak jóval ritkábban pillanthatunk meg. Legutóbb öt évvel ezelőtt volt, a következő viszont csak tizennégy év múlva következik be. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.