Kamikaze drónok készülnek Magyarországon + videók

Az izraeli–német járőröző robotrepülőgépek orosz változatai rettegésben tartják az ukrán hadsereget, védekezni ellenük nagyon nehéz.

2023. 08. 18. 13:41
A UVision és a Rheinmetall közös kamikaze drónja a HERO. Fotó: Facebook/Rheinmetall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyesvállalatot hoznak létre Magyarországon harci drónok gyártására – jelentette be Orbán Viktor pénteken a zalaegerszegi Rheinmetall harcjárműgyár átadóján. A miniszterelnök elmondta, hogy a gyárátadón egy olyan megállapodást írtak alá, amelynek a Rheinmetall mellett része az izraeli UVision cég is.

 

Magyar–német–izraeli együttműködés

A történet előzménye, hogy júliusban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a düsseldorfi székhelyű, komoly magyarországi érdekeltségekkel rendelkező Rheinmetall AG fontos megrendelést kapott a magyar kormánytól a Hero kamikaze drónra. A szerződés százmillió eurós nagyságrendű, a fegyverek és a hozzá tartozó rendszerek szállítása 2024-ben kezdődik és a tervek szerint 2025-ben ér véget.

Ami a megrendelés nagyságrendjét illeti, a Rheinmetall idei első negyedéves beszámolójában már szerepelt, hogy körülbelül 250 millió eurónyi árbevételt várnak  kamikaze vagy más néven öngyilkos robotrepülőgépek (angolul loitering munition, vagyis csavargó lőszer) értékesítéséből.

A Rheinmetall egy korábbi sajtóközleménye szerint a Hero precíziós lőszerek a modern fegyveres erőknek a lehető a legnagyobb rugalmasságot biztosítják a csatatéren. A német cég ismertetője szerint az izraeli UVision által fejlesztett fegyverrendszer egyedülálló, önálló célpontbefogási képességgel rendelkezik, beleértve a felderítést, a megfigyelést és a felismerést is. Megkeresik, követik és leküzdik a csatatéren megjelent ellenséges célpontokat a látóhatáron túl is.

 

Robbanékony szárnyas robot

A Rheinmetall júliusi közleménye szerint a kamikaze drón a célzóna felett körözve megkeresi és követi az ellenséget, valamint elemzi a lehetséges célpontokat, amelyek közül kiválasztja a harctéri szempontból legnagyobb értékűt, mielőtt a megfelelő időzítésben, irányban és támadási szögben nagy pontosságú csapást hajtanak végre.

A Hero rendszert úgy tervezték, hogy bonyolult harctéri körülmények között működjön, beleértve a GPS-vétel zavarását vagy a rádiókapcsolat nélküli környezetet is.

A Hero már számos különböző célpont ellen bizonyította hatékonyságát, beleértve a gyalogságot, a mozgásban lévő könnyű páncélozott járműveket, a harckocsikat, az ellenséges védett fedezékeket, a légvédelmi rendszereket és a kritikus infrastruktúrát.

A kamikaze drónnak hat, hatótávban, pusztítóerőben illetve meghajtásban eltérő változata van, azonban ezeket lehetséges ugyanarról a földön lévő terminálról üzemeltetni. A legkisebb, Hero–30-as típusjelű fegyver mindössze 3,5 kilogrammos, elektromos motor forgatta propellerrel repül 15 kilométert meghaladó hatótávval, félórás bevetési időtartammal. A legnagyobb Hero–1250-es már 155 kilogrammos, és több mint harmada nagy erejű robbanószer. A gép belső égésű motorral 200  kilométer feletti hatótávval tíz órán át tud járőrözni, felderíteni és célpontot keresni.

 

Rémületet és halált hoz az ellenségre

A kamikaze drónok teljesen új fejezetet nyitottak a hadviselésben, tömeges bevetésük a jelenleg is dúló orosz–ukrán háborúban komoly kihívást jelent a hadvezetésnek. 

Az oroszok az iráni eredetű 1-2 Sahed típusú kamikaze drónokat és azok licencgyártott változatait küldik a kiszemelt célterületre, amelyeket ha mégis lelő a légvédelem, azzal akaratlanul is felfedik az ukránok az indítórendszerek pontos helyét. Akkor jönnek az orosz Zala cég által gyártott, a Sahednél kisebb Lancet drónok, melyekkel megsemmisítik a magukat felfedő ukrán eszközöket. A Lancetek, ahogy a Hero is, képes mozgásban lévő eszközök, személyek megsemmisítésére is. A kószáló kamikaze drónoktól a Leopard–2-es harckocsik sincsenek biztonságban, a felülről támadó robotgépek a legsérülékenyebb részükre, a toronytetőre csaphatnak le.

Borítókép: Az UVision és a Rheinmetall drónja, a Hero is bekerül a Magyar Honvédség fegyvertárába  (Fotó: Facebook/Rheinmetall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.