Rengeteg bombát találtak idén Magyarországon

A tűzszerészeknek sűrű évük volt, több mint ezer robbanótestekkel kapcsolatos bejelentés érkezett az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredhez.

Munkatársunktól
2023. 08. 11. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ezer robbanótestekkel kapcsolatos bejelentés érkezett az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredhez. A speciális alakulat Facebook-oldalán összesítette az elmúlt egy év eseményeit, mint írták:

A bejelentésekből közel 260 eset igényelt azonnali intézkedést. Összesen több mint 2200 darab, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és 60 kilogramm gyalogsági lőszert kezeltek alakulatunk tűzszerészei, melyek össztömege meghaladta a 7,5 tonnát.

A legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, itt közel 200 alkalommal hívták a katonákat a feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 42 eset igényelt azonnali intézkedést.

– Július is bővelkedett feladatokban: több mint 110 rendőrségi bejelentés helyszínén láttak el tűzszerész-szakfeladatokat alakulatunk katonái, ebből 33 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. Az előkerült közel 790 kg súlyú, több mint 200 darab robbanóeszközt és 2,5 kg gyalogsági lőszert több mint 90 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák – olvasható a bejegyzésben.

Nem unatkoztak a tűzszerészek, több mint 110 bejelentés érkezett hozzájuk Fotó: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

Kiemelték, júliusban egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották ezredük tűzszerészeit. A feltételezett robbanóeszközre Liptódon, egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak rá az ott lakók, akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek hétfőn a rendőrségre. 

Az ingatlan tulajdonosai időközben észlelték, hogy a feltételezett robbanótest füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, a füst szivárgása pedig abbamaradt. 

A helyszínre érkezett tűzoltók, majd a katonák kérésére az érintettek elhagyták otthonukat. Ezalatt megkülönböztető jelzéssel indult útnak egy tűzszerész járőr, aki megállapította, hogy egy második világháborús eredetű, 122 mm-es szovjet ködgránát került elő, gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban.

Egy füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották a tűzszerészeket Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

Ugyanebben a hónapban pedig Tatabányán került elő egy rendkívül ritka, 148 éves gránát egy régészeti feltárás során. A bejelentés helyszínére kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 cm-es rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt.

Gárdonyban pedig az Üdülő utcai kempinget kellett lezárni, mert egy fürdőző második világháborús robbanóeszközt vitt ki a kemping területére a Velencei-tóból. A helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosított állapotban, a veszélyes eszközt el is szállították a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre.

  Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

A fővárosban is volt dolguk az illetékes tűzszerészeknek, miután egy társasház kertjében az ott lakók kerti munkálatok során feltételezett robbanóeszközökre bukkantak: egészen pontosan egy német 7,92 mm-es Mauser lőszert és kettő biztosított állapotú szovjet F–1-es kézigránátot szállítottak el a katonák a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

Az utánpótlás miatt sem kell aggódnunk, a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tájékoztatása szerint a honvédelem öt katonája teljesítette sikeresen a közel négy hónapos másodosztályú, haladó tűzszerész tanfolyamot.

A résztvevők mintegy 450-500 robbanótest felépítését és az ezekkel kompatibilis gyújtószerkezetek működési elvét, valamint a rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelemmel kapcsolatos ismereteket sajátítottak el. A kurzus sikeres teljesítésével a katonák harmadosztályú tűzszerészből másodosztályú tűzszerésszé váltak, ami azt jelenti, hogy a jövőben már önállóan is vezethetnek olyan feladatokat, mint területmentesítés, lövészet tűzszerész-biztosítása, tűzszerész-felügyelet vagy tűzszerész-felderítés. 

A haladó tűzszerész tanfolyamot teljesítő katonák  Forrás: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred Facebook-oldala

Budapesten, a Hősök terén pedig több mint háromszáz altiszt tett esküt, akik tűzszerész, robbanóanyag-kereső kutyás tűzszerész, folyamőr és logisztikai területen teljesítenek szolgálatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.