Rétvári Bence: Az Isten, haza, család hármasa az iránytűnk

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt: a nácizmus és a kommunizmus is a kereszténységet és a polgári demokráciát tagadta.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 12:40
Terrro háza múzeum
Fotó: Borítókép: Terror Háza Múzeum (Fotó: MTI/Mohai Balázs)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha az Isten, haza és család hármasa az iránytű, amit követünk, akkor nem tévedünk el semmilyen szélsőség irányába, és megóvjuk nemzetünket a diktatúráktól és a szabadság elvesztésétől – fogalmazott Rétvári Bence a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott megemlékezésen. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy 

nincs nagy különbség a nácizmus és a kommunizmus között, hiszen mindkettő a kereszténységet és a polgári demokráciát tagadta, ezért indokolt a közös emléknap a két diktatúra áldozatainak.

 – A cél az, hogy végre ne legyen különbség áldozat és áldozat között, az alapján, hogy milyen ideológia miatt vették el valakinek a vagyonát vagy a jövőjét, és hogy ezeket az ideológiákat sem átmenteni, sem újracsomagolni, sem visszahozni ne lehessen sehol a világon – hangsúlyozta az államtitkár. Rétvári Bence szerint azonban a két ideológiához a mai napig kettős mérce kapcsolódik, Európa nyugati felén ugyanis még mindig nem teljesen értik, mire is emlékezünk augusztus 23-án. – Ezt bizonyítja, hogy az Európai Bizottság az emléknaphoz kapcsolódó közleményében az orosz–ukrán háború folytatására biztat, márpedig az áldozatok emléknapján arról beszélni, hogy minél több áldozata legyen egy háborúnak, azt mutatja, hogy nem értették meg, miről szól ez a nap – hangsúlyozva, kitérve arra, hogy 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke korábban egy beszédében azzal érvelt, hogy nem lehet egyenlőséget tenni a fasizmus és a kommunizmus közé, valamint hogy a vörös csillag szociáldemokrata eredetű jelkép, amelynek betiltása oktalan.

Rétvári Bence azt is mondta, óvakodni kell azoktól az ideológiáktól, amelyek a kereszténység meghaladását hirdetik, mert ezek a XX. században embertelen léptékű pusztítást okoztak.

A megemlékezésen részt vett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is, aki úgy fogalmazott, hogy az utóbbi években egyre nagyobb erővel kísérleteznek azzal, hogy elválasszák egymástól a kommunista és a náci ideológiát, mintha ennek a két aljas világnézetnek semmi köze nem lenne egymáshoz, mintha külön sarjadtak volna, külön utakon jártak volna és különbözne a természetük.

Pedig a fasizmus, a nácizmus és kommunizmus is baloldali, szocialista ideológia, kéz a kézben jártak és járnak, számíthattak és számítanak egymásra, egymásból építkeztek és építkeznek

 – emelte ki a történész, aki azt is hangsúlyozta: nem szabad beletörődnünk abba, hogy egyesek különbséget tesznek hóhér és hóhér között, nem szabad  engedni, hogy akik csak az egyiktől szenvedtek, felmentést adjanak a kommunista hóhéroknak.

Európában 2011 óta augusztus 23. a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja, az EU-országok igazságügyi miniszterei 12 éve a luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatai előtt fejet hajtó dekrétumot. Így ezen a napon emlékeznek meg Európa-szerte a nácizmus és a kommunizmus áldozatairól, mivel 1939. augusztus 23-én született meg az a Molotov–Ribbentrop-paktum, melyben a Szovjetunió és a náci Németország megegyezett a katonai semlegességről, a szerződés titkos záradékában ugyanakkor a két ország felosztotta egymás között Közép- és Kelet-Európát. 


Borítókép: A Terror Háza Múzeum (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.