Szánthó Miklós: Az Egyesült Államoknak a korábban meglévő hegemón pozíciója leáldozóban van

Az orosz–ukrán háború felszínre hozott olyan már régóta zajló folyamatokat, amelyek eredményeként a pár évtizede meglévő erőegyensúly megbomlott – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ főigazgatója.

2023. 08. 22. 18:37
MCC Feszt
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború felszínre hozott olyan már régóta zajló folyamatokat, amelyek eredményeként a pár évtizede meglévő erőegyensúly megbomlott – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ főigazgatója az MCC Feszt After panelbeszélgetésén, ahol Schiffer András ügyvéddel és Pulai Andrással, a Publicus Intézet vezetőjével a változó világról, illetve Magyarország helyéről és szerepéről vitáztak. 

MCC Feszt
Fotó: Havran Zoltán

Szánthó Miklós szerint az Egyesült Államoknak a korábban meglévő hegemón pozíciója leáldozóban van, és jól láthatóan olyan új kihívói akadtak, mint Kína és más felemelkedő országok, amelyek abban érdekeltek, hogy ezt a most átalakuló világrendet a saját szájízük szerint alakítsák át. Ebből a szempontból nagyon-nagyon veszélyes az a tendencia bármelyik oldalról, amelyik a háború folyatásában, ezen keresztül Európa Oroszországról történő teljes leválasztásában érdekelt. 

Ezzel ugyanis odalökik Moszkvát Peking ölelő karjai közé, ami egy olyan veszélyes tengelyt alakít ki, ami geopolitikai szempontból hatalmas és kezelhetetlen kihívást fog jelenteni egy gyengülő Európának és egy leszállóágban lévő USA-nak vagy a nyugati civilizációnak.

 

Pulai szerint Putyin bukni fog

Pulai András Vlagyimir Putyin bukásáról beszélt, mondván, úgy véli, az orosz elnök el fogja veszíteni a háborút és a birodalmát is. Kína esetében pedig szintén egy leszállóágban lévő birodalomról beszélt, amelyet azzal indokolt, hogy Kínának mind a gazdasági teljesítménye, mind a demográfiája is erősen leszállóágban van.

Schiffer András szerint az, hogy Oroszország elveszíti a háborút és Kína leszállóágban lenne olyan meglátás, mint 2022. április 2-án azt mondani, hogy zárul az olló.

Mint mondta, Kína a technológiai fejlődésben élen jár, a gazdasága is felpörgött, ami a globális Észak folyamatos termeléskihelyezésének köszönhető. Ennek kapcsán megjegyezte: 1945 óta egyetlen amerikai elnök volt, aki hátraarcot parancsolt a kitelepülő gazdasági szereplőknek, és ez Donald Trump volt.

MCC Feszt
Fotó: Havran Zoltán

A volt országgyűlési képviselő szerint a Magyarország számára az lenne optimális, ha valamennyi birodalommal szemben egy egészséges távolságot meg tudna tartani, ideértve az Egyesült Államokat is. 

Nem lehet, hogy a geopolitikai pozíciónak az Egyesült Államoknak legyen kiszolgáltatva

– húzta alá. Hangsúlyozta azt is: nem hajlandó elfogadni azt, hogy Európa vagy Magyarország egy imperialista államnak legyen a játékszere. Szavai szerint az lenne a kívánatos, ha az Európai Unió a saját lábára állna. 

Schiffer András rámutatott: az orosz viszonyban Európának más az érdeke, mint az USA-nak. Ennek alátámasztására kifejtette, hogy amikor a fegyverszállításról beszélnek az uniós politikusok, akkor kizárólag a globális nagytőke érdekeit nézik, ezért nyújtják el a fegyverszállításokat. 

 

Európa nem függetleníthető Oroszországtól

Kiemelte azt is: Európa jövője nem függetleníthető Oroszországtól. Mint fogalmazott, Karácsony Gergely főpolgármesternek volt egy magvas észrevétele: büszke európaiként ne legyünk hűbéresei az oroszoknak és a vazallusai Kínának, de nem lehet, hogy a geopolitikai pozíciónk az Egyesült Államoknak legyen kiszolgáltatva.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország elszigetelődött-e, Szánthó Miklós úgy reagált: ez optikai csalódás. 

A liberális fősodratú sajtó azt próbálja bemutatni, hogy Magyarország elszigetelődött. Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország nem írta ki magát a Nyugatból, csak megmaradt normálisnak. 

Borítókép: Szánthó Miklós az MCC Feszt Afteren (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.