Takács Péter: Az ellátott esetek, nem az ágylábak száma a lényeg

Az államtitkár szerint az orvostudomány fejlődése miatt szükség van a kórházak profiljának átalakítására, ugyanakkor ez nem jelent intézménybezárásokat.

Munkatársunktól
2023. 08. 15. 8:39
null
202230126_Szekszárd_Influenza_dr Schrancz Róbert szekszárdi háziorvos egy influenza gyanus beteget vizsgál_Fotó:Mártonfai Dénes_Tolnai Népújság_MD_TN Fotó: Mártonfai Dénes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ami most történik – kezdve a szűrésektől az alapellátáson át a magas progresszivitási szintű ellátásokig – az az egészségügy rendszerének átfogó felülvizsgálata – fogalmazott Takács Péter a Portfoliónak adott interjújában. Az egészségügyért felelős államtitkár hozzáfűzte: Erre azért van szükség, mert eddig nagyon merev szabályozási és finanszírozási rendszereket használtunk, amelyek nem javították, hanem rontották a betegellátást. Mi javítani szeretnénk a betegellátást a háziorvosi, a szakrendelői és kórházi szinten is.

Meglátása szerint a rendszernek olyannak kell lennie, mint egy öntisztító sütő. – Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni.

Az államtitkár kiemelte, az orvostudomány fejlődésére válaszul szükség van a kórházak profiljának átalakítására, de ez nem jelent kórházbezárásokat. A tervek szerint a struktúra átalakítását le fogja követni a finanszírozás, valós költségen szeretnék finanszírozni az ellátásokat. 

– Filozófiám szerint nem az a rendszer jó, ami egy ágazatvezető képességeire épít, hanem amelyiknek van egy önfenntartási és önreflexiós képessége. Olyan rendszert igyekszünk kialakítani, amiben ez az önreflexiós képesség megvan – legyen szó a területi ellátási kötelezettségek meghatározásáról, a körzetkijelölésekről az alapellátásban vagy az egyes nagy értékű műtéti beavatkozások finanszírozásáról. Elképzelésem szerint a ciklus végére eljutunk oda, hogy a játékszabályokat sikerül úgy alakítani, hogy az egészségügyi irányítási és működési rendszer képes lesz saját magát ellenőrizni és javítani a saját működését – mondta.

Takács Péter  Fotó: Facebook

Takács Péter arra is kitért, alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltetünk. – Ezzel szemben egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, értve ez alatt a szűréseket is, másrészt sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik meg, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban. Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházban, akiknek ténylegesen ott a helyük. Viszont a kórházi struktúra ehhez túlméretezett – hangoztatta, majd hozzáfűzte:

Mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma. 

– Az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont az orvostudomány fejlődésének hála a kórházban töltött idő jelentősen csökken. Csak egy példa: 30 évvel ezelőtt egy vakbélműtéttel két-három hetet bent kellett feküdni, most szövődménymentes esetben a harmadik-ötödik napon a beteg hazamehet – hangsúlyozta Takács.

Az ellátási profil átalakításáról kifejtette: nem járható út, hogy egy idős ember háro-négy hónapig bent van a vármegyei kórházban, és a felesége hónapokig ingázik a kórházba hatvan kilométerről. – Ezek a kapacitások azok, amiket a városi kórházakban meg kell erősíteni, ezen dolgozunk. Nem zárjuk be a kórházakat, hanem áthangoljuk a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak – szögezte le.

Az államtitkár arról is beszélt, a sebészet egy kifejezetten rosszul finanszírozott szakma: százezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni. – A háziorvosi társadalom öregszik. Másrészt azt se felejtsük el, hogy amikor ez a körzetstruktúra kialakult, egymillióval többen éltünk Magyarországon. Közben van egy városiasodási trend, elnéptelenedtek a kistelepülések – említi, kiemelve:

 Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist.

Kifejtette: azt is fontos megemlíteni, hogy a praxisfinanszírozásnak csak egy kis eleme van összefüggésben az ellátandó betegek számával. Alaposan körbejártuk a témát, és nagyon sok igazságtalanság felszínre jött. Egy két-háromszáz fős praxisban dolgozó idős kolléga, aki mellett nyugdíjas korú asszisztens van, sokkal több finanszírozást kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett, harmincéves szakorvos.

Amíg ezt a fajta finanszírozási módszert tartjuk fent, addig ne is várjuk, hogy fiatalok menjenek háziorvosnak.

Takács Péter szerint nincs orvoshiány, és a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás. A szakdolgozóknál viszont már nem ez a helyzet, ott van hiány.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mártonfalvi Dénes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.