Több keresztet is letörtek a Margit hídon lévő koronákról

A vandálok több, a Pest felé vezető oldalon lévő Szent Korona kőkeresztjét rongálták meg.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 9:54
kereszt
20230828 budapest ismet letortek a nargithidon levo koronakrol a kereszteket havran zoltan magyar nemzet Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét kereszteket törtek le a Margit hídon található koronákról – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét egy olvasónk. 

A vandálok több, a Pest felé vezető oldalon lévő Szent Korona kőkeresztjét rongálták meg.

Nem ez az első eset, hogy egyesek ebben lelik örömüket, 2021 januárjában törte le a Margit hídon lévő Szent Korona kőkeresztjét egy férfi és egy nő. Az esetet a köztéri kamera is rögzítette. Miután a BRFK közzétette a bűncselekményt rögzítő felvételeket, az elkövetők feladták magukat.

2019-ben egy 22 éves nő rúgta le a keresztet a Szent Koronát ábrázoló kőszoborról a Margit hídon. A történtek után a nyomozók a fiatal nőt garázdaság vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Gyöngyösön is több hasonló rongálás is történt, idén júniusban egy hét alatt háromszor is letörték ismeretlenek a gyöngyösi országzászló-emlékművön lévő kőkeresztet.

 

Durva támadások

Keresztény jelképek, értékek ellen évekkel ezelőtt is fordultak Magyarországon, 2021-ben például rövid idő leforgása alatt négy katolikus templomot ért durva támadás, a tettesek törtek-zúztak, gyújtogattak, kárt okoztak a vallási kegytárgyakban, a harangokban. Megtámadták a budapesti Bosnyák téri katolikus templomot, a lothárdi templomot, a gödöllői görögkatolikus templomot, és az Ibolya utcai kápolna harangjait is tönkretették a fővárosban. Akkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy csaknem kétezer káresetet, különböző jogszabályokba ütköző cselekményt tartanak nyilván az elmúlt évekből a magyarországi katolikus egyháznál.

Borítókép: Ismét hiányoznak a keresztek a koronáról (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.