Egy vállalkozó jelenthette fel a győri rendőrkapitányt

Döbbenten fogadták beosztottai a győri rendőrkapitány őrizetbe vételét, az ezredest hétfőn akár le is tartóztathatják.

2023. 09. 03. 9:22
Rendőrség, rendőrautó, nyomozás, krimi, bűnügy, bűncselekmény Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy bűncselekmény is sok, nekem rendőrként már az is túl van a tűréshatáron” – nyilatkozta néhány éve az a rendőrkapitány, akit most hivatali bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak, és pénteken a munkahelyén őrizetbe vettek a nyomozó ügyészek. Akik továbbra is rendkívül szűkszavúak. Csak annyit lehet tudni, hogy az ügyről várhatóan hétfőn adnak bővebb tájékoztatást.

 

Lapértesülések szerint az őrizetbe vett főtiszt Váczi Attila ezredes, a Győr Városi Rendőrkapitányság vezetője, akit pénteken a saját munkahelyéről, egyenesen a kapitányi irodából vittek el bilincsbe verve a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségre.

Vélhetően itt közölték vele a megalapozott gyanút hivatali bűncselekmény elkövetése miatt, és őrizetbe vették. Az őrizet maximum 72 órát tarthat. Ez alatt kell a gyanúsítottat nyomozó bíró elé állítani, aki elrendelheti a kényszerintézkedést, ami letartóztatás, nyomkövetővel ellenőrzött bűnügyi felügyelet, lakhelyelhagyási tilalom vagy bűnügyi eltiltás, illetve jelentkezési kötelezettség lehet.

Rendőri vezetőt vettek őrizetbe (Forrás: Police.hu)

Jogászi körökben leginkább a letartóztatást vagy a bűnügyi felügyeletet várják ható kényszerintézkedésként, hiszen a közélet tisztasága elleni súlyos bűncselekményről van szó. 

Igaz, a Btk. alapesetben mindössze három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását írja elő hivatali bűncselekmény esetében, ám még egyáltalán nem biztos, hogy megáll itt az ügy.

A Magyar Nemzet arról értesült, hogy egy vállalkozó jelentette fel Váczi Attilát, és egy korrupciós ügy is felsejlik a történetben.

A megalapozott gyanú azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ezredes el is követte a bűncselekményt. 

Váczi előélete egyáltalán nem utal sem korrupcióra, sem bármilyen bűncselekmény elkövetésére. Még 1992-ben éppen a győri kapitányságra szerelt fel kezdő rendőrként, azóta végigjárta a ranglétrát, de mindvégig Győr-Sopron-Moson vármegyében szolgált. A megyei rendőrfőkapitányságról került vissza a városi kapitányságra, ahol 2015-ben nevezték ki első számú vezetőnek. 

Rendkívüli munkabírású, jó vezetőnek tartják a kollégái, akik döbbenten szembesültek pénteken a nyomozó ügyészi demonstrációval, amikor bilincsben elvitték Váczi Attilát, majd a helyettese jelenlétében átkutatták az irodáját. A kapitányság vezetését egyébként a helyettes vette át.

Felettesei is elismerték Váczi Attila kvalitásait és kiemelkedő munkáját, 2020-ban idő előtt ezredessé nevezték ki.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.