Emlékoszlopot állítottak az áldozatok emlékének

Magyarországról 167 kutató-mentő vett részt a törökországi földrengés utáni munkában, és harminc életet mentettek meg.

2023. 09. 28. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország egyként állt fel és érzett együtt az áldozatokkal – fogalmazott Azbej Tristan a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak, valamint a magyar kutató-mentőcsapatok szolgálatának emléket állító emlékoszlop átadásán. Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az emlékoszlop avatásán elmondta, a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül gyors és hatékony segítséget nyújtott a bajbajutottaknak.

167 kutató-mentő vett részt a keresésben a katasztrófa sújtotta területeken, a mentésben részt vevők több mint harminc ember életét mentettek meg

 – emlékeztetett Azbej Tristan, hozzátéve, a magyar kormány tíz tonna tárgyi segítséget is felajánlott.

A földrengés áldozatainak emléket állító oszlopot átadásán Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a szervezet 19 fős személyzettel, köztük önkéntes tűzoltókkal, és négy keresőkutyával segítette a törökországi mentést. Hangsúlyozta, öt ember életét sikerült megmenteni.
Gülsen Karanis török nagykövet beszédében azt emelte ki, hogy 

Magyarország az első országok között volt, amelyik felajánlotta segítségét a természeti katasztrófa miatt. 

A nagykövet megköszönte a magyar emberek kedvességét, szolidaritását a magyar kormány és a Hungary Helps segítségét.
A faragott emlékoszlop Juhász András fafaragó művész munkája, a faragott emlékoszlop tölgyfából készült, és Törökországban, a februári földrengés egyik leginkább sújtotta helyszínén, Antiókhiában állítják fel. Juhász András korábban a Református.hu-nak úgy fogalmazott, az alkotással a túlélőket bátorítja. 

A halál után is van élet. Itt pedig újra lehet kezdeni, és újra is kell kezdeni. Ha nekik ez vigasz, akkor talán az oszlop számukra majd egy olyan emlék lesz, hogy az ő életüket éppen a magyarok mentették meg

 – mondta Juhász András. 

 

Borítókép: Magyar mentőcsapatok segítettek a törökországi földrengés utáni mentésben (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.