Ilyen személyi igazolványa senkinek sem lesz

Legfeljebb ha igazi vipera az illető.

Magyar Nemzet
Forrás: Agrárszektor2023. 09. 02. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel ötszáz rákosi viperával növekedett a Rákosivipera-védelmi és Oktatóközpont állománya, személyi igazolványt is fognak kapni – adta hírül az Agrárszektor. Az idei nyáron 38 nőstény összesen 494 kígyóval (253 hím és 241 nőstény) gyarapította a csúszómászó-szaporulatot, velük együtt pedig a központ működése alatt eddig összesen 4896 rákosi vipera látta meg a napvilágot a tenyésztési programban – olvasható a Rákosi vipera védelmi program weboldalán.

Mint írták, 2023-ban az átlagos 13-an voltak egy alomban, és a kisviperák 14,4 centiméteres hosszúsággal és 2,6 gramm súllyal születtek átlagukat tekintve. A megfigyelt és feljegyzett párzások esetében az átlagos vemhességi idő 108 napot tett ki. Az augusztus első hetében tapasztalt hidegfrontnak és heves esőzéseknek köszönhetően a szülések körülbelül egy héttel később zajlottak a korábbi évektől eltérően

Személyi igazolvány is jár a csöpp kígyóknak

Az évtizedeken át tartó gyakorlatot követve a bébiviperák születésük után egyedi regisztráción esnek át. Ekkor készülnek el az azonosításhoz szükséges fotók, továbbá születéskori testsúlyukat és testhosszukat is feljegyezték.

A csaknem ötszáz példány alkotta állománynak kiemelkedő jelentősége van a veszélyeztetett faj megőrzése miatt, mivel a mostani vadon élő populációk csupán Magyarország két területén, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn, nagyon kevés egyedet megőrizve. 

A teljes hazai állomány ötszáz és ezer példány között lehet – írják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

A rákosi vipera villámgyors térvesztésének legfőbb oka az élőhelyek átalakulása. Az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel járó gyephasználat a faj számára kedvezőtlennek bizonyult. Tovább ritkította állományait a kereskedelmi célú gyűjtés és a szándékos pusztítás. A megmaradt, kis létszámú populációk sérülékenyekké váltak és már kisebb helyben történő katasztrófák is elegendők lehetnek eltűnésükhöz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.