Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Kövér László a svédek NATO- csatlakozásáról, brüsszeli csörtékről és Pressman rúgásairól

A házelnök még várna Svédország felvételével a katonai szövetségbe, mert nem érzékeli a gesztusokat a skandinávok irányából. Kövér László szerint egyébként Európa biztonságát gyengíti, ha végül felveszik a svédeket a NATO-ba.

Forrás: Mandiner2023. 09. 06. 23:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány és Novák Katalin köztársasági elnök is egyértelművé tette, hogy támogatja Svédország NATO csatlakozást, bár sokan úgy látják a frakcióban, hogy érdemes lenne várni még a döntéssel –  mondta a skandináv állam NATO-csatlakozásáról Kövér László a Mandinernek adott, holnap megjelenő interjújában, amelyről ma este egy beharangozó jelent meg a mandiner.hu-n.

Svédország az élen járt, amikor Magyarország támadásáról volt szó, s azóta sem érzékelem a gesztusokat, amik igazolnák, hogy ha a jóváhagyásunkkal belépnének a NATO-ba, onnantól valóban egyenjogú szövetségesként tekintenének ránk, nem pedig mint csicskásra

– fogalmazott a házelnök, majd rámutatott:

a nagyobb baj ugyanakkor az, hogy a svédek reménybeli NATO-csatlakozása egyáltalán nem tűnik átgondoltnak biztonságpolitikai aspektusból.

Szerinte azzal, hogy két hagyományosan semleges ország, Finnország és Svédország adja fel a pozícióját, és csatlakozik az észak-atlanti katonai szövetséghez, ez valójában nem erősíti, hanem gyengíti Európa biztonságát.

Mert növeli a szó szoros és áttételes értelmében vett érintkezési felületet Oroszország és a NATO között, ami még a svéd és a finn emberek érdekeit sem szolgálja

 – érvel a hírportálnak.

Arra a felvetésre, hogy a magyarok Ankarától teszik-a függővé a döntésüket, Kövér László leszögezte: „Nem a törökökre várunk. Egy szuverén ország szuverén parlamentje fog dönteni akkor, amikor elérkezettnek látja az idejét” – fogalmazott.

A Mandiner interjújában szó esett a Brüsszellel fennálló vitákról és a továbbra is visszatartott uniós pénzekről. Kövér László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: 

Brüsszel kommunikációjának semmi köze a valósághoz.

 Ez egy hibrid háború, amit a brüsszeli globalisták folytatnak a szuverenitását védő Magyarország és Lengyelország ellen – mondta a házelnök. A téma kapcsán rámutatott:

A források visszatartásával be akarnak avatkozni a politikai folyamatokba, és még azt is elvárnák, hogy ezért mi szégyelljük magunkat

 – mondta Kövér László.

A házelnök Varga Judithoz és Gulyás Gergelyhez képest kevésbé megengedő, ami a magyar kormány válaszlépéseit illeti:

Az én ízlésem szerint a kormány még többet is tett az uniós forrásokért, mint amit a magyar alkotmányosság becsületének sérelme nélkül lehetett volna

– fogalmaz. Bár úgy véli,  hogy az Európai Unió még most is a magyar nemzeti érdekek legjobb érvényesítési kerete, nincs jó véleménnyel az unió jelenlegi állapotáról. 

A politikus szerint Európát megbénítja, hogy az eredetileg az együttműködés biztosítására létrehozott intézményrendszer egyfajta gólemként gazdái, a tagállamok ellen fordult.

Az EU vezetői minden, a közös kasszába befizetett pénzt Ukrajna – úgymond – újjáépítésére, illetve Brüsszel saját bürokratikus rendszerének tovább építésére fordítaná – fűzte hozzá a házelnök.

Pressman működése nem normális 

David Pressmanről is szó esett a Mandiner interjújában, akivel kapcsolatban Kövér László leszögezi:

nem tekintjük normális működésnek, hogy az Egyesült Államok kormányzata megengedi magának, hogy a nagykövetén keresztül napi szinten rugdosson bele egy szövetségesébe.

Szerinte ugyan a magyar–amerikai kormányzati kapcsolatok ugyan mélyponton vannak, de a védelmi-katonai együttműködés terén NATO-tagként tesszük a dolgunkat. Donald Trumpról úgy nyilatkozott a házelnök, hogy amikor ő volt az USA elnöke, a politikai kapcsolatok talán minden korábbinál jobbak voltak. Elmondása szerint abban bízik, hogy előbb-utóbb ismét változás történik a washingtoni adminisztrációban, s a dolgok visszazökkennek a normális kerékvágásba.

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a Fidesz lehetséges új európai pártcsaládjával, az Európai Konzervatívok és Reformisták frakcióval, így válaszolt:

Azzal lennék elégedett, ha a Fidesz visszatérhetne abba az Európai Néppártba, amelyhez a belépéskor csatlakozott

– ami persze lehetetlen, tette hozzá.

Mi ma is ott vagyunk, ahol tíz vagy húsz évvel ezelőtt voltunk – mondta Kövér László, majd hozzátette: úgy látja, jobboldali fordulat nem lehetséges mindaddig, amíg az Európai Néppártban és annak meghatározó tagpártjaiban – elsősorban a CDU–CSU-ban – nem fordulnak legalább 90 fokot visszafelé.

Az interjú a hazai ellenzék teljesítményének értékelésével zárult, akikről Kövér László a Mandinernek megjegyezte: képesség nélküli futóbolondok, akikre még a biciklijét sem bízná, nemhogy az elektromos rollerét.

Borítókép: Kövér László (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.