Navracsics Tibor elárulta, hogy szerinte megmarad-e az Európai Unió

– Az Európai Unió békevállalkozás, nem háborús vállalkozás, a magyar soros elnökség ennek alapján tevékenykedik majd – mondta a területfejlesztési miniszter az Úton a magyar uniós elnökség felé című – általa szerkesztett – tanulmánykötet bemutatóján kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Forrás: MTI2023. 09. 12. 22:14
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2023. szeptember 12. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Úton a magyar uniós elnökség felé címû tanulmánykötet bemutatásán és a Nemzetek Európája Karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. szeptember 12-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az Igazságügyi Minisztérium együttműködésében megvalósult Nemzetek Európája karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényéhez kapcsolódó beszélgetésen vett részt, ahol kijelentette: a vita a szankciós politika hatékonyságáról ismét „kinyílik”, mert az első eredmények szerint nem segített Oroszország megfékezésében, a béke helyreállításában.

– Az Európai Unió továbbra is a gazdasági növekedés lassulásával és magas inflációval küzd, Oroszország növekedése pedig nem nagyon torpant meg – mutatott rá Navracsics Tibor. Hozzáfűzte: a legfontosabb, hogy a szankciós rendszer nem tudta megakadályozni a háború folytatódását.

Azt mondta: a 2014-15-ös Európai Uniót szeretném viszontlátni, amikor az első orosz agresszió időszakában az Európai Unió és az Európai Bizottság páratlan gyorsasággal segített a tagállamoknak a fegyverszünet, a béke megteremtésében, aktívan segédkezett abban, hogy higgadjanak az álláspontok és sikerüljön kidolgozni egy béketervet, amely kezelhetővé tette a konfliktust.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy most mintha kisebb lenne az új szankciók iránti vágy, azoknál az államoknál is kisebb a követelések intenzitása, amelyek korábban az újabb szankciók bevezetésénél élen álltak.

Navracsics Tibor felhívta a figyelmet arra: a meghirdetett prioritások mellett kiemelkedő jelentőségű, hogy Magyarország európai parlamenti választás után, intézményi ciklusváltás idején tölti be az uniós elnökséget, ráadásul zaklatott körülmények között.

A fontos szakpolitikai kérdések között van a kohéziós politika átgondolása – emelte ki a miniszter. Izgalmas kérdésnek nevezte, hogyan alakul majd a személyi alapú kohéziós politika – a társadalmi integráció, szociálpolitika, befogadás – és a területi alapú kohéziós politika, a regionális fejlesztések aránya.

A személyi alapú kohéziós politika magában foglalja a migránsok társadalmi befogadásának anyagi támogatását is – figyelmeztetett Navracsics Tibor, jelezve, érdekkonfliktus rajzolódhat ki. A nettó befizető országok érdekeltek lehetnek abban, hogy finomhangolás révén a személyi kohézióra tolják át a hangsúlyt, miközben a közép- és kelet-európai országok továbbra is a területi kohézió fenntartásában érdekeltek – magyarázta a miniszter, aki ebben a témában írta a kötetben megjelent tanulmányát.

Véleménye szerint a magyar elnökség idején ezeket a vitákat le kell folytatni, Magyarország feladata lesz a vita kereteinek megteremtése, a közvetítés az álláspontok között és az érvek felsorakoztatása amellett, hogy a területi kohézió igenis fontos.

A miniszter kitért arra is: a demográfiai politikával kapcsolatban alapvető kérdés, hogy ki fizeti, ez eldönti a megvalósíthatóságát. Nem reális szerinte, hogy a nettó befizető országok fizessenek egy egységes európai családtámogatási rendszert, fontos lenne viszont a nemzeti specialitások, megoldások elfogadása.

A beszélgetés után az atv.hu arról kérdezte a minisztert, hogy szerinte egyben marad-e az Európai Unió. 

Navracsics optimista

– Úgy gondolom, hogy egyben fog maradni az Európai Unió – reagált a csatorna kérdésére Navracsics Tibor, aki Magyarország uniós biztosa volt 2014-2019 között. Indoklása szerint az elmúlt hetven évben nagyon sok olyan közös eljárás és olyan közös megoldás alakult ki, amelyik a tagállamok számára hasznos és jó, és bebizonyosodott, hogy jó.

Másrészt – mint a miniszter mondta –, a gazdasági közösség is már számos olyan előnyt mutatott, amelyek következtében a tagállamok érdek mentén is úgy fognak dönteni, hogy az Európai Uniót fenntartják.

– Lehet, hogy átalakul, mint ahogy a mai Európai Unió nem azonos a hatok Európai Gazdasági Közösségével, 

de meg fog maradni az Európai Unió szerintem – fogalmazott.

Borítókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Úton a magyar uniós elnökség felé című tanulmánykötet bemutatásán és a Nemzetek Európája Karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. szeptember 12-én (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.