Nem lenne példa nélküli, ha Magyarországnak is több fővárosa lenne

Debrecen lehet az a város, amely Budapesten kívül jelentős, „akár határokon átnyúló gravitációs képességgel” rendelkezik.

2023. 09. 08. 9:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port vert fel Szijjártó Péter kijelentése a napokban, amely szerint Debrecent Magyarország második fővárosává szeretnék tenni. A külgazdasági és külügyminiszter, a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak adott interjúban arról beszélt, nem titkolt céljuk, hogy Debrecent az ország keleti felének központjává tegyék. 

Határozott célkitűzésünk, hogy Budapesten kívül legyen legalább még egy olyan városa az országnak, amely jelentős, akár határokon átnyúló gravitációs képességgel rendelkezik.

A miniszter konkrétan úgy fogalmazott: Debrecent mint egy második fővárost képzeljük el, amely gazdaságával, társadalmi, civil, kulturális és sportéletével kiemelkedő nemcsak magyar, de közép-európai összehasonlításban is, hiszen a maga infrastruktúrájával, lakosságával, oktatási hátterével és az idetelepülő iparral egész Kelet-Közép-Európában – a saját városkategóriájában – vezető pozícióra tett szert.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Lázár János szerint is kívánatos, hogy a cívisváros egyfajta második fővárosként funkcionáljon. Az építési és közlekedési miniszter a következő öt év beruházási terveit ismertette a minap, amikor arról is beszélt, hogy gazdasági övezetet hoz létre a kormány a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszögben, így 

Debrecen a vidék fővárosa lesz, ezzel együtt pedig Magyarország második fővárosa.

Nem ez lenne a világban az első alkalom, amikor egy országnak több központja is van, és számos érv szól amellett is, miért pont a hajdú-bihari vármegyeszékhely lenne a legalkalmasabb erre a szerepre Magyarországon. A Világgazdaság cikkében kiemeli, Debrecen kétszázezres népességével az ország második legnagyobb városa, messze megelőzve Szegedet, egy viszonylag szegény régióban, amelyet a város gazdasági ereje húzhat fel, miközben a román határ túloldalán egy nagyon dinamikusan fejlődő régió fekszik. 

A nagyvállalati beruházásoknak köszönhetően Papp László polgármester tavasszal tett becslése szerint 2030-ra egészen 16 százalékra szökhet fel Debrecen részesedése az ország ipari termelésében a 2022-es 2,8 százalékról.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Debrecen korábban már bizonyított, amikor 1849-ben az osztrák császár ellen hadakozó magyar kormány ideiglenesen ide tette át a székhelyét.

Azt, hogy a kormányzati funkciók Debrecenbe telepítését is magába foglalja-e majdan a Szijjártó és Lázár miniszterek által említett elképzelés, egyelőre nem tudni, de ilyen megosztásra is akad bőven példa külföldön. A legismertebb példa erre Hollandia, ahol az ország legnagyobb városa és fővárosa a 921 ezres népességű Amszterdam, a kormányzati és bíráskodási központ azonban a jóval kisebb Hága. A két város körülbelül egyórás autóútnyira fekszik egymástól. 

Különösen nagy országok esetében gyakori, hogy nem egyetlen központ létezik.

Gondoljunk csak az Egyesült Államokra, ahol a főváros Washington nem a legnagyobb település, a pénzügy központ viszont a méretesebb New York. Ilyen Németország is, ahol Frankfurtot tekintik inkább pénzügyi központnak, nem a főváros Berlint, a gigantikus méretű városokkal teli Kína külön kategória, de az indiai főváros, Újdelhi mellett is ott a hatalmas pénzügyi-kereskedelmi központ Mumbai. Törökország legismertebb és legnagyobb városa nem a főváros, Izraelben Jeruzsálem messze nagyobb a fővárosnál, Tel-Avivnál, Ausztráliában pedig a főváros Canberra eltörpül Sydney vagy Melbourne mellett, és hasonló a helyzet Brazíliaváros és Sao Paulo relációjában is – sorolják a Vg.hu cikkében.

Borítókép: Debrecen madártávlatból (Fotó: Babits László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.