Pressman a svédek NATO-tagságáért lobbizik

Az amerikai nagykövet szerint várják a magyar kormány és az Országgyűlés gyors intézkedését az ügyben.

2023. 09. 15. 15:57
null
David Pressman Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország pontosan tisztában van azzal, hogy Svédország csatlakozása milyen hatalmas előnyökkel járna a szövetség minden tagja számára” – hangoztatta David Pressman amerikai nagykövet egy magyar újságírókkal folytatott pénteki megbeszélésen – számolt be a HVG. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség minden egyes vadászgépe svéd repülőgép, és minden egyes repülőgépet a svéd hadsereg támogatásával tartanak fenn. Azt is megjegyezte: maga Orbán Viktor is kijelentette, hogy támogatja Svédország NATO-tagságát, és „várják a magyar kormány és a magyar Országgyűlés gyors intézkedését” az ügyben.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Pressman rendszeresen beleszól a magyar belügyekbe. Szeptember elején az X-en (az egykori Twitteren) közzétett bejegyzésében azt írta: „Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben”.

Az egyik legutóbbi megnyilvánulása Magyarország történelmével kapcsolatban az 1956-os forradalomra irányult. Akkor az amerikai nagykövet az orosz–ukrán háborúval vonta párhuzamba a szovjetellenes forradalmat. Érdemes megemlíteni, hogy az október 23-i üzenetében Pressman egy szót sem szólt arról, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Államok akkor magára hagyta Magyarországot, így lehetővé téve a szovjetek brutális megtorlását.

– David Pressman baloldali amerikai nagykövet már a megérkezése óta politikai aktivistaként, nem pedig diplomataként viselkedik. Szinte nem telik el úgy hét, hogy valamilyen módon ne avatkozzon bele a magyar belpolitikába, ne próbáljon meg valamilyen belpolitikai vihart kavarni – mondta korábban a Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 

Borítókép: David Pressman (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.