A diplomata nem politikus – de ez David Pressmant nem érdekli

Nagyköveti kinevezése óta már temérdek botrány miatt a címlapokra került az Egyesült Államok budapesti nagykövete. David Pressman legutóbb azzal okozott hatalmas felháborodást, hogy a nagykövetség elutasította Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének vízumkérelmét. Az újságíró az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornájára utazott volna a tengerentúlra. A Magyar Nemzetnek Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, valamint Tóth Norbert nemzetközi jogász reagált a nagykövet legújabb akciójára.

2023. 09. 14. 13:46
PRESSMAN, David
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülõtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– David Pressman baloldali amerikai nagykövet már a megérkezése óta politikai aktivistaként, nem pedig diplomataként viselkedik. Szinte nem telik el úgy hét, hogy valamilyen módon ne avatkozzon bele a magyar belpolitikába, ne próbáljon meg valamilyen belpolitikai vihart kavarni – magyarázta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzőjét az Egyesült Államok budapesti nagykövet legújabb akciójáról kérdeztük.

Legutóbb azzal okozott nagy botrányt, hogy Szöllősi Györgytől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől tagadta meg az Egyesült Államok belépésére feljogosító diplomatavízumot.

Deák Dániel szerint a mostani eset meglehetősen kicsinyes politikai lépésnek tűnik.

– Magyarország egyértelműen jobboldali, konzervatív álláspontot képvisel, és nem ért egyet például a háború és a genderideológia kérdésében a jelenlegi baloldali amerikai adminisztrációval, ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trump volt amerikai elnök egyik legfontosabb szövetségese. Ez szemmel láthatóan nem tetszik David Pressmannek, ezért a jövőben további hasonló lépésre lehet számítani – magyarázta a szakértő. Hozzátette:

fordulatot a jövő évi elnökválasztás hozhat, amelyen ha ismét Donald Trump kap lehetőséget az Egyesült Államok irányítására, akkor újra normalizálódhat a két ország kapcsolata, David Pressman pedig le lesz váltva.

A magyar újságíró kiutazását éppen a sajtószabadság mellett kiálló nagykövet akadályozta meg, aki korábban szerkesztőségünket azzal a kéréssel kereste fel, hogy ne használjuk a „vízumszankciók” kifejezést. A levél azt követően érkezett lapunkhoz, hogy megírtuk, az Egyesült Államok a magyar útlevéllel rendelkező személyek az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedélyének érvényességi idejét két évről egy évre csökkentette. 

 

Pressman minden lépéséről tud a Biden-adminisztráció

Az üggyel kapcsolatban Tóth Norbert nemzetközi jogászt is felkerestük, aki elmondta, a nagy országok nagykövetei általában aktívabb külpolitikát folytatnak, amit a többiek belügyeikbe történő beavatkozásként élhetnek meg.

Hozzátette: bár nem tudni, pontosan mekkora Pressman mozgástere az amerikai diplomácián belül, de nehezen képzelhető el, hogy a magyar belpolitika szempontjából érzékenyebb lépéseit ne egyeztetné előre az amerikai külügyminisztériummal.

A szakértő azt is hangsúlyozta válaszában, minden ország, így az Egyesült Államok is szabadon határozhatja meg vízumszabályait, kevés kivételtől (menekültek, nemzetközi szervezetek olyan alkalmazottai, akiknek a székhelyállama az Egyesült Államok, illetve állampolgárok) eltekintve sem köteles automatikusan a területére beengedni bárkit.

Tóth Norbert ismertette, önmagában a diplomataútlevél nem azt jelenti, hogy az illető diplomata jogállású, „egyszerűen fogalmazva: diplomata volna”

Ugyanakkor még az aktív diplomatákat sem kötelesek az államok területükre beengedni, sőt, onnan bármikor kiutasíthatja őket, esetenként előtte például persona non gratának (nem kívánatos személynek) nyilvánítva őket

– fűzte hozzá.

A szakértő szerint azonban mindez nem túl gyakori, általában két esetben fordul elő. Az egyik, amikor az érintett személyét sérelmezi a fogadó ország – mivel úgy gondolja, olyat tett vagy mondott korábban, amit a fogadó állam károsnak ítél a saját érdekei és a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. A másik eset, amikor két ország között a viszony nem megfelelő, és az egyik állam ilyen módon akarja elégedetlenségét kifejezni a másik országnak – magyarázta.

 

A nagykövet diplomata és nem politikus – de ez David Pressmant nem érdekli

Az amerikai nagykövet azonban már számos alkalommal nekiment a magyar kormánynak, beleszólt belpolitikai kérdésekbe – egyértelműen túlmutatva diplomatai feladatkörein. Pressman tavaly szeptemberben kezdte meg nagyköveti pályafutását Budapesten, ám azóta rendszeresen beleállt a magyar kormányba, beavatkozott belpolitikai ügyekbe. A múlt héten X (korábban Twitter) oldalán reagált arra, hogy kormánypárti politikusok megkoszorúzták az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját. 

 

Az amerikai nagykövet korábban az 1956-os szovjetellenes forradalmat vonta párhuzamba az ukrajnai háborúval, ám érdemes azt s megemlíteni, hogy október 23-ai üzenetében egy szót sem szólt arról, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Államok akkor magára hagyta Magyarországot.

 

A kormányt bírálja, az ellenzékkel tárgyal – így kell viselkednie egy nagykövetnek?

Az, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége milyen mély vizekre merészkedik a belpolitikát illetően, egyértelműen jelzi, hogy Joe Biden amerikai elnök egyik legvérmesebb emberét, Jason Crow-t is magával hozta Budapestre Pressman.

Az amerikai képviseleten ugyanis Crow nem mással, mint a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjével, Dobrev Klárával találkozott.

Emlékezetes volt továbbá az Egyesült Államok nemzeti ünnepének tiszteletére tartott fogadás is, melyen a nagykövet beszédében többször is szóba került az ukrajnai háború. Pressman akkor egy erős figyelmeztetést is megfogalmazott:

Szorosan figyelemmel kísérjük, Magyarország hogyan dönt.

A diplomata kijelentését követően azt mondta, Magyarországon töltött ideje alatt megismerte a magyar történelem nagyságát, mely álláspontja szerint arra készteti a magyarokat, hogy megbecsüljék a függetlenséget, kiálljanak mellette, valamint harcoljanak érte. Pressman korábban személyesen Orbán Viktornak is üzent már: a magyar miniszterelnök a Keresztapa című film ikonikus jelenetével reagált a hírre, miszerint Soros György nyugdíjba vonul, és fia, Alexander Soros veszi át helyét. Az amerikai nagykövet közösségi oldalára viszont azt írta, 

Az ilyen kutyafitty összeesküvés-elméletek pont olyanok, mint a Keresztapa III. Kiszámíthatók és aggasztók.

 

Még a magyar igazságszolgáltatás sem maradt érintetlen

A sort azonban még lehetne folytatni Pressman véget nem érő botrányaival, melyek röviddel azután kezdődtek, hogy megérkezett Budapestre. Első akciói között volt a magyar igazságszolgáltatásba való beavatkozás is: a nagykövet két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával találkozott a nagykövetségen, akik nem mellesleg az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai is.

Gondoljunk csak bele, hogy mekkora botrányt okozna, ha a washingtoni magyar nagykövet bekéretné akár egy állami legfelsőbb bíróság néhány bíráját – hívta fel a figyelmet a Tűzfalcsoport korábban.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.