Sztálinizmus újratöltve – betiltották a magyar himnuszt, zászlót és nemzeti színeket a kárpátaljai gimnáziumban

Némán tiltakoztak a munkácsi középiskolai tanévnyitón a szülők és a tanárok, akik szerint utoljára Sztálin alatt tiporták így el a magyarokat. Az iskola új, óvodai tapasztalattal bíró ukrán igazgatójától csak egy cinikus nyilatkozatra futotta.

Magyar Nemzet
2023. 09. 02. 21:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén a sokéves hagyományoktól jelentősen eltérően zajlott a tanévnyitó a Munkácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolában – írta a Kárpáti Igaz Szó. A Kárpátaljalap.net hírportál helyszíni tudósítójára hivatkozva számoltak be arról, hogy ezúttal az iskola udvarán az ukrán állami lobogó és a tanintézmény zászlója mellől hiányzott a magyar zászló, nem csendült fel a magyar himnusz és a csengőről is lekerült a nemzeti színű szalag.

Mint arról lapunk korábban írt, Schink Istvánt, aki 17 évig volt az intézmény igazgatója, az elmúlt 9 hónap alatt, megalapozatlanul kétszer menesztette posztjából a városvezetés. Két hete a városi tanács illetékes osztálya az iskolai oktatásban tapasztalatlan, magyarul nem beszélő óvoda igazgatónőt helyezett az igazgatói székbe. A napokban egy igazgatóhelyettest is kineveztek, aki szintén nem beszéli a magyar nyelvet, ami a negyvenes-ötvenes évek sztálinista diktatúráját idézi, ahol egyszer már el akarták tiporni a magyarságot.

Mindezek az események mind a szülői közösségben, mind a tantestület tagjaiban megdöbbenést és felháborodást váltottak ki. Popovics Béla, az iskola magyar nyelv és irodalom tanára elmondta, csak a törvények és Ukrajna alkotmánya által biztosított jogaik visszaállítását kérik.

A tanévnyitó ünnepség sem a hagyományoknak megfelelően zajlott. 

A nemzeti kisebbségek nemzeti szimbólumai használatát szabályozó és engedélyező jogszabályok, az Ukrajna alkotmányában biztosított jogok ellenére a rendezvényen nem volt kitűzve a magyar zászló és a nemzeti ima sem hangzott el. 

A szülők és a tanárok az iskola vezetőségével szemben sorakoztak fel, némán tiltakoztak a jogtalan intézkedések ellen, miközben az egyik diák Reményik Sándor Templom és iskola című versét szavalta. Végül az egyik diák egy nemzeti színű gyertyát helyezett el a csengő mellé az asztalra.

Az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el. Maria Pauk, az intézmény újonnan kinevezett vezetője a sajtónak csak annyival kommentálta az évnyitót érintő változtatást, hogy Ukrajnában az ukrán nemzeti jelképek használatosak.

Mint azt Popovics Béla pedagógus elmondta, a legsötétebb sztálini időket idézi az, ami keleti szomszédunknál zajlik, pedig Ukrajna mindenhol azt hangoztatja, hogy annak az Európai Uniónak akar a tagja lenni, ahol a kisebbségek védelme alapértéknek számít. 

A tanár szerint utoljára talán a Szovjetunióban lehetett olyan időszak, amikor a magyar embereket megpróbálták eltiporni, a hagyományaikat nem tisztelték és nemzeti szimbólumaikat tiltották. 

Koroly Mária, az iskola egykori pedagógusa, a szülői tanács elnöke arról beszélt, hogy a szülők igazságtalannak tartják, ami történik, úgy érzik, hogy a jogaikat, a magyarság jogait meg akarják nyirbálni, és még az eredeti iskolaigazgató leváltását sem indokolták meg aláírásaikkal ellátott beadványuk ellenére. Nem adják fel – szögezte le az elnök.

Amíg nincsenek jogok, nincs EU-csatlakozás

Felháborító hírek láttak napvilágot: a magyar nemzeti himnuszt, zászlót és színeket betiltották a kárpátaljai Munkácson található II. Rákóczi Ferenc Gimnázium évnyitó ünnepségén – írta X-oldalán (régi nevén Twitter) Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A kormánypárti politikus azzal folytatta, hogy Paczolai Máté, a magyar Külügyminisztérium szóvivője is emlékeztetett: ez az intézkedés ellentétes a kétoldalú egyezményekkel, a Velencei Bizottság döntéseivel, illetve más nyelvi és kisebbségi szerződésekkel. Ezért Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna EU-csatlakozását – közölte Orbán Balázs.

Borítókép: A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 2021. szeptember 7-én. (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.