időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.21. 17:54 2023.09.21. 18:02
Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére – hangzott el az ülésen.

Az elképzelések szerint a Békéscsabán, a sportcsarnoknál kialakított napelemparkhoz egy maximum 100 kilowatt teljesítményű elektrolizálóberendezést telepítenek. Az úgynevezett Interreg VI-A Románia–Magyarország pályázatot Nagyváraddal közösen adják be. Békéscsaba csaknem 1,2 millió euró támogatást kaphat 62 500 euró maximum önerő mellett. 

Szintén Nagyváraddal közösen adnak be egy légszennyezés-csökkentő projektet, konzorciumi partner lesz a Nagyváradi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet és Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke. 

Sikeres pályázat esetén Békéscsaba maximum egymillió euró támogatást nyerhet és 50 ezer euró önerő terhelné. 

Romániai partnerrel, a nagyváradi Körösvidéki Múzeummal közösen pályázik uniós támogatásra a Munkácsy Mihály Múzeum is, amely kiállításcseréket, népi kézműves mesterek együttműködését és gyűjteményi digitalizálást tervez. 

A békéscsabai múzeum pályázaton belüli költségvetése várhatóan 130 millió forint lesz,

a fenntartó önkormányzatot legfeljebb hétmillió forint önerő terheli. Az elképzelések szerint az Időkapszulák – Békéscsabai emlékek, arculat, jövőkép című kiállítást 2026 első felében rendezik meg a nagyváradi múzeumban.

A Terület- és településfejlesztési operatív program Plusz pályázatról is döntöttek a képviselők. Mintegy 905 millió forintból fejlesztenék az Árpád Gyógy- és Strandfürdőt, valamint 40 millió forintból a Munkácsy negyedet, ötmillióból pedig a Csabapark területét. 

Négy eredménytelen pályázati felhívás után csütörtökön a képviselők elfogadták, hogy a Munkácsy negyedben, az újonnan épült Napsugár Bábszínház elé Széri-Varga Géza szobrászművész készíthesse el Köpülő asszony témájú bronzszobrát bruttó 17,9 millió forintért. Ezzel határozat született a negyedbe tervezett utolsó, ötödik szoborról is. Valamennyi határozatot egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Borítókép: Békéscsaba polgármesteri hivatalának patinás épülete (Fotó: MTVA/Jászai Csaba) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.