Fiatal békéscsabai apuka komponálta az atlétikai vb zenéit

Príma díjas zeneszerző, gitárművész írta a nemrég véget ért budapesti atlétikai világbajnokság bemutatkozó, valamint a díjátadásokkor elhangzott zenéit. Cseh István munkássága már nem ismeretlen a sportrajongók körében, hiszen tavaly ő készítette a vizes világbajnokság díjátadóinak kísérő melódiáit is.

Magyar Nemzet
Forrás: BEOL2023. 08. 29. 17:30
Cseh István Príma-díjas zeneszerző, gitárművész
Cseh István Príma-díjas zeneszerző, gitárművész (Forrás: Azara Productions) Fotó: Azara Productions Forrás: Azara Productions
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békéscsabai művésszel a Békés Vármegyei Hírportál készített podcast interjút, melyben a zenész elmondta, hogy több verziót is készített a sporteseményhez: egy tradicionális, magyar népzenére épülő, de világzenei stílusban felvett produkciót, amely a különböző nemzetiségek számára is könnyen befogadható. Emellett egy elegánsabb feldolgozást is rögzített zongorával és szaxofonnal, melybe a nemrég született kisfia, Kolos szívverését is beépítette. 

Budapesti atlétikai világbajnokság
A budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepsége a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Cseh István az interjúban kitért rá, hogy hatalmas megtiszteltetést jelentett neki ez a munka, hiszen hazánk eddigi legnagyobb sporteseményéhez kellett zeneműveket szereznie. Nagy segítséget jelentett számára, hogy Török Tilla Junior Prima díjas népzenésszel közösen kapták a felkérést a munkára, melyhez a minden népzenei hangszeren játszó művész a testvéreivel alkotott Török Trióval nyújtott inspirációt. 

A békéscsabai gitáros-komponista nemrég áthangszerelte az Ismerős Arcok együttes slágerét, a Nélküledet, illetve a Székely himnuszt is. Utóbbi azért volt számára különleges jelentőségű, mert eddig nem volt szimfonikus változata a dalnak, amelyet ünnepségeken elő lehetett volna adni.

Ugyancsak Cseh István szerezte Az Árpádok felemelkedése című dokumentumfilm zenéit, melyet a Duna Televízióban mutattak be a közelmúltban. Művei közül a legnagyobb teret eddig a budapesti atlétikai világbajnokságra komponált zenéi kapták, hiszen azokat az egész világ megismerhette.

Borítókép: Cseh István zeneszerző (Forrás: Azara Productions)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.