Új hangszerelésű Székely himnusz készült a százéves évfordulóra

Százéves a Székely himnusz, amelynek zenéjét Mihalik Kálmán, szövegét Csanády György szerezte. Az évfordulóra Takó Sándor, a Magyar Mozgókép Szemle-díjas filmalkotó és a történelmi filmek alkotójaként ismert Bárány Krisztián rendezésében évfordulós Himnuszfilm is készült. A műben felcsendülő himnusz-feldolgozást Cseh István zeneszerző külön az évfordulóra írta, amelyet a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Kocsár Balázs vezényletével rögzítettek.

2022. 05. 23. 18:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először 1922. május 22-én játszották nyilvánosan a Székely himnuszt, ma már minden magyar ember szívét megdobogtatja, ha hallja, bárhol is éljen a világban. A százéves évfordulóra új hangszerelésű himnusz-feldolgozás készült a gyergyószentmiklósi születésű zeneszerző, Cseh István alkotásában, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. Takó Sándor, aki Bárány Krisztiánnal együtt készítette az évfordulós kisfilmet, lapunknak elmondta, hogy a filmben egyrészt a Művészetek Palotájában készült hangfelvételek képei láthatók, másrészt az Erdély – Ég és föld között című produkció felemelő filmkockáiból egy székelyföldi válogatás, amit Derzsy András és Jorgopulos Jannis fényképeztek.

– Mikor évekkel ezelőtt a Csíksomlyói búcsún forgattunk, és láttam, ahogy a Székely himnusz alatt több mint százezer magyar és székely zászló lengedezik a szélben, magával ragadott a pillanat, és elhatároztam, hogy a kerek évfordulót meg szeretnénk egy filmmel ünnepelni. Nem véletlen, hogy a Csíksomlyói búcsú a filmben is központi szerepet kap – emelte ki Takó Sándor, aki fontosnak tartotta azt is, hogy a székelyderzsi Szent László legenda-freskók is láthatók az új hangszerelésű himnusz-feldolgozás alatt. Takó arról is szólt, hogy az Erdély – Ég és föld között című filmprodukció, amelyet a Duna Televízió mutatott be 2021 Pünkösdjén négy részben, hároméves alkotómunka és harminc forgatási nap után jött létre, minden várakozásukat felülmúlva közel hétszázezer nézőt ültetett a televíziók képernyői elé.

– Nemcsak a Székely himnusz százéves évfordulójára készített filmben láthatók emlékezetes, minden magyar ember szívét megdobogtató képek ebből a sorozatból, hanem ősszel egy mozifilmmel is jelentkezünk, amelyet szeretnénk bemutatni az egész Kárpát-medencében – fejtegette Takó Sándor. A himnuszfilm kapcsán kiemelt köszönetet mondott Halász Jánosnak, aki a film elkészítésének főtámogatója volt.

Hozzátette, hogy a produkció nem jöhetett volna létre Kollarik Tamás segítsége és az általa vezetett, a hazai és határontúli filmek kapcsán 2010 és 2019 között meghatározó szerepet betöltő Mecenatúra program nélkül. Megköszönte egyúttal Cseh István zeneszerző nevében is a Himnusz felvételt támogató Kövér László házelnöknek, valamint Káel Csabának, a Művészetek Palotája igazgatójának is a támogatását és segítségét.

Kiemelte, hogy a készülő mozifilmben a narrátor Reviczky Gábor lesz, és központi látványelem a nagyfelbontású drónokkal készült temérdek felvétel, amely remélhetőleg minden magyar ember szívét megdobogtatja határon innen és túl.

Borítókép: Nemzeti Filharmonikusok és Nemzeti Énekkar (Forrás: Müpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.