Ennyit fizet egy tagállam be nem fogadott migránsonként

A Vasárnap.hu Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével készített interjút, amelyben a politikus részletesen beszélt a kötelező migránskvóta következményeiről.

Forrás: Vasárnap.hu2023. 10. 26. 13:13
Forrás: FB/ Simicskó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István a migránskvóta kapcsán elmondta, Brüsszel továbbra sem hajlandó felismerni, hogy a migránsválságra adott válaszai csődöt mondtak. Az új migrációs paktum azt tekinti fő feladatának, hogy a túlzsúfolt beléptetőpontokra – Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban – érkező tömegek szétosztását hatékonyabbá tegye kötelező kvóták szerint. A bevezetni kívánt szabályok értelmében 

beléptető országként az uniós idegenrendészeti eljárások egyharmadát Magyarországon kellene lefolytatni. Ez rengeteg embert jelent, és pusztító hatással lenne Magyarországra.

Amennyiben ez a brüsszeli terv megvalósulna, a déli határunkon Európa egyik leghatalmasabb migránsgettója jönne létre. Ezt pedig Magyarország ellenzi.

A brüsszeli terv megvalósulásának kapcsán Simicskó István hangsúlyozta, az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa a kvótarendelet szövegét nyár elején, egy jogi trükkel fogadta el 13 perc tárgyalás után a bevándorláspárti politikusok nyomására. A politikus elképesztőnek tartja, hogy a brüsszeli bürokratákban fel sem merül az a kérdés, hogy a külső határt kellene megerősíteni, vagy az ellenőrzések hatékonyságát kellene növelni, esetleg hogy a határon túli helyzet figyelemmel kísérésére koncentráljanak, ahogyan azt Magyarország teszi hosszú ideje.

Mi a motiváció Brüsszelben?

A brüsszeli migránskvótát június 8-án az Európai Unió belügyminiszterei – Magyarország és Lengyelország tiltakozása mellett – hagyták jóvá az Európai Unió migrációs rendszerének reformjáról szóló javaslatcsomagban. Annak értelmében lehetővé kellene tenni számukra, hogy legális útvonalon jussanak Európába, majd ezt követően elosztanák őket a tagállamok között.

Vagyis Brüsszel osztaná el az illegális bevándorlókat a tagországok között. Azonban azon országoknak, amelyek nem fogadják be a kötelező kvótarendszer keretében rájuk osztott migránsokat, 22 ezer euró (nyolcmillió forint) büntetést kell fizetniük minden be nem fogadott migráns után.

Brüsszel azt akarja, hogy osztozzunk a biztonsági kockázatban, amelytől a nyugati államok szenvednek leginkább a korábbi években meghozott rossz döntéseik miatt.

Simicskó István hangsúlyozta, Magyarország nemzeti érdeke jelenleg az uniós tagság megmaradása. A politikus kiemelte, Az Európai Unió ugyanakkor csak akkor lehet sikeres, ha valamennyi tagállam sikeres.

Az a dolgunk, hogy a szavunkat hallatva minél több európai polgár tudomást szerezzen róla, hogy nem csak a balliberális véleményterror létezik, ahol a másként gondolkodókra kirekesztés és megvetés vár

emelte ki a KDNP frakcóvezetője.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Simicskó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.