Immáron tizenhárom éve megoldatlan a máriapócsi gyilkosság, most felmentették az eddigi vádlottat

Nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösséget, ezért visszavonták a fellebbezést.

Forrás: MTI2023. 10. 31. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tisztul a kép a tizenhárom évvel ezelőtti, elhíresült máriapócsi gyilkosság ügyében. A rendőrök az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy felgöngyölítsék a bűnügyet. 2011-ben a gyilkosság után egy évvel a rendőrség egymillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Ez után 67 tanút hallgattak ki, de így sem sikerült közelebb jutni a tetteshez. A nyomozást két év múlva felfüggesztették, mert az elkövetőt így sem sikerült megtalálni.

Az eljárás folytatását a Nemzeti Nyomozó Iroda rendelte el 2020 augusztusában, mert új bizonyíték merült fel, amit korábban még nem vizsgáltak meg. Az újabb szakértői vizsgálat alapján felmerült a gyanú, hogy a 75 éves férfi meggyilkolását a most felmentett, korábban erőszakos bűncselekmények miatt fegyházban fogva tartott férfi követte el. 

Mi is történt tizenhárom évvel ezelőtt?

A vádirat szerint a vádlott 2010. szeptember 22-én italozáshoz akart pénzt szerezni, ezért egy ismerőse házába bemászott a teraszablakon keresztül. A házban alvó férfi felébredt a zajra, magához vett egy riasztópisztolyt, a vádlott azonban elvette tőle a fegyvert, és azzal a sértett fejére ötször nagy erővel, majd még tizenhatszor mért ütést. A támadó a házban talált, ismeretlen összegű készpénzt és a riasztópisztolyt magához véve elmenekült a helyszínről. Az idős férfi belehalt a bántalmazásba. 

A bűncselekmény elkövetésével B. Róbertet vádolták, akire az ügyészség korábban tényleges életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte. 

A bizonyítási eljárás lényeges pontja a sértett lakásának ablakkilincsén fellelhető DNS-nyom volt, mely egyezett a vádlott DNS-ével. 

Egy szakértői vélemény szerint azonban nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett a DNS. – Mivel a lefolytatott bizonyítási eljárás során nem tudták megállapítani, hogy a bűncselekményt biztosan a vádlott követte volna el, ezért a bíróság felmentette az emberölés bűntettének vádja alól – tette hozzá Bartha Andrea az ítélet indoklásában.

– A korábban meghozott felmentő ítélet ellen bejelentett ügyészi fellebbezést visszavonta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség, így az ítélet jogerőre emelkedett

– közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-vel.

 

Borítókép: Illusztráció: ( Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.