Az MNB-ről és az iskolai diszkriminációról is tárgyal az Országgyűlés

Több javaslat vitája is megkezdődik a Tisztelt Házban.

Forrás: MTI2023. 10. 10. 6:21
null
Budapest, 2023. szeptember 25. A napirendrõl döntenek a képviselõk az Országgyûlés õszi ülésszakának elsõ napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybanki tőke pótlására vonatkozó szabályozás megváltoztatásáról és a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről is tárgyal keddi ülésén az Országgyűlés.

A parlamenti honlapon található napirend szerint az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Általános vita lesz a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény, valamint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításáról, miszerint ha a jegybank saját tőkéje hosszabb ideig a jegyzett tőke szintje alatt van, a központi költségvetés terhére – közvetlenül az eredménytartalék javára történő térítéssel – biztosítani kell, hogy elfogadható időn belül legalább a jegyzett tőke mértékének megfelelő mértékű saját tőke álljon az MNB rendelkezésére.

Kivételes eljárásban tárgyalja a parlament az egyes új génkezelési technikák útján nyert növényekről és a belőlük származó élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet vonatkozásában az indokolt vélemény elfogadását. Az európai ügyek bizottsága szerint a rendelettervezet sérti a szubszidiaritás elvét.

Vita lesz két nemzetközi egyezményről is: a Magyarország és Szerbia között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás módosításáról, valamint a Magyarország és Ecuador között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodásról.

Utolsó napirendi pont a köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről szóló törvényjavaslat vitája. Az előterjesztés uniós kötelezettségvállalással indokolja annak a szabályozásnak a bevezetését, hogy ellenőrizni kell, hogy az általános iskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek aránya eltér-e jelentősen a települési átlagtól. Abban az esetben, ha ez az arány jelentősen kisebb, mint az adott településen meghatározott átlagos arány, úgy a fenntartók a következő évben tíz százalékkal csökkentett összegű támogatást kapnak a központi költségvetéstől.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.