Bírságolhat a KSH, ha késik a bevallás

Verseny bontakozik ki az adatpiacon, a Központ Statisztikai Hivatalnak ma már a Google-lel és az Amazonnal kell versenyeznie.

2023. 10. 10. 11:06
null
Budapest Kincses Áron statisztikai hivatal elnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verseny bontakozik ki az adatpiacon, a Központ Statisztikai Hivatalnak (KSH) ma már a Google-lel, az Amazonnal kell versenyeznie – mondta el Kincses Áron, a KSH elnöke egy keddi sajtóeseményen.

A négy hónapja hivatalba lépett új elnök szerint ma már egyértelmű, hogy 

mindenki azt az információt használja, amelyik gyorsabban rendelkezésre áll.

– Legmegbízhatóbbnak és a leggyorsabbnak kell lennie a KSH-nak – jelentette ki Kincses Áron. Hozzátette: Magyarország legnagyobb adatvagyon-kezelője a KSH, és ez a jövőben sem fog változni.

A KSH új vezetésének célja, hogy az ország információs központjává váljon a hivatal, nemzetközi szinten pedig a top 10-be kell bekerülni, uniós szinten a top 3-at célozzák meg.

Ennek érdekében a hivatalban új adattudományi technikák kifejlesztésén dolgoznak, ehhez igénybe veszik a mesterséges intelligenciát is, hálózatelemzéseket végeznek. Kincses Áron szerint egyértelmű, hogy a piacra kerülési időt csökkenteni kell, ehhez van kompetencia és humánerőforrás is a KSH-nál.

Az elnök emlékeztetett: 270 adminisztratív adatforrás már a KSH rendszerének része, online pénztárgépek, turisztikai ügynökség, útdíjszolgáltató kamera adatait mind használják.

Szeptember 1-jétől Magyarországon is elindult a Miből élünk kutatás. Ezt az MNB megbízásából hajtja végre a KSH, az eurózónában már kötelező, önkéntes alapon csatlakozott hozzá Magyarország is.

 

Hatékony gazdasági döntéseket kell hozni

Kincses Áron szerint tovább kell csökkenteni a piacra kerülési időket, a KSH-s kérdőívek viszont nem mindig érkeznek be a gazdasági szereplőktől időben, így 

a jövőben akár a bírságolás eszközével is élni fog a hivatal, hogy fenntartsa az adatszolgáltatói fegyelmet is.

Erre eddig is volt lehetősége a KSH-nak, de nem akartak élni vele. A bírság összege 200 ezertől kétmillió forintig terjedhet.

A jövő évben a KSH is átáll a T+30-as GDP-közlésre, azért, hogy gyorsabb legyen az adatszolgáltatás. Magyarországon már egy ideje számolják ezt is, de még csak vizsgálják, hogy mennyire stabilak ezek a becslések.

Az elnök rögzítette, hogy ezekkel a lépésekkel Magyarország adatkormányzásában is részt vesz a hivatal a jövőben még hangsúlyosabb módon.

Borítókép: Kincses Áron, a KSH elnöke (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.