Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében

Fülöp Attila közölte, gyökeresen szakítanak az államszocialista hozzáállással.

2023. 10. 31. 12:55
mozgássérült
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel ötezer olyan férőhely lesz az év végére országosan, ahol a fogyatékossággal élő emberek önálló, családias lakóépületben laknak – mondta el a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Fejér vármegyei Polgárdiban egyszerre 120 új férőhelyet adott át, ugyanis tíz darab 12 férőhelyes, vadonatúj, támogatott lakóépület létesült a településen. Az államtitkár az átadón azt mondta, az önálló lakóingatlanokba költözők élete alapvetően megváltozik, hiszen korábban több száz fős nagy intézményben éltek. 

Az államszocializmus lenyomatával, miszerint a fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek és a pszichiátriai gondoskodásra szorulók a települések szélén, a többségi társadalom elől elrejtve élnek, gyökeresen szakítani szeretnénk, ezt a gyakorlatot meg kívánjuk szüntetni és lépésről lépésre le akarjuk bontani

– fogalmazott Fülöp Attila, aki szerint ennek a szemléletnek az ékes példája a Polgárdiban megvalósított, 2,7 milliárd forintos fejlesztés.

Az államtitkár országos szinten is figyelemre méltónak nevezte a polgárdi beruházást, mert 

halmozottan súlyos fogyatékossággal élők lakhatásának megváltoztatására ilyen nagy létszámban még senki sem vállalkozott Magyarországon. 

Azt mondta, szakmailag ez sokkal komolyabb kihívás, de a szociális munkával megtámogatott rendszer jövőképes lehet. 

– A támogatott lakhatás az önálló élet felé tett fontos lépés, amelynek lényege, hogy kis családi házak épülnek fel, oda költöznek a fogyatékossággal élők, ezzel a lakhatás különválik a nappali foglalkoztatástól vagy az ellátási helyszíntől, hiszen a nap végén mindenki hazamegy a saját otthonába. 

Ebben a formában minden érintett saját maga dönt, és nem helyette döntenek mások, illetve a döntésekben segítséget kapnak, de csak a szükséges mértékben 

– hangsúlyozta.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.