A Gyurcsány-fióka elődje, Kocsis István kiszabadult a börtönből, VIP-ellátásban részesült

A korábban gazdasági bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt Kocsis István kiszabadult a börtönből. A korábbi MVM-vezér büntetésének megkezdése előtt lakhelyet változtatott, ez tette lehetővé számára, hogy a kecskeméti intézmény lakója lehessen.

2023. 11. 21. 8:45
Kocsis István
Budapest, 2015. április 15. Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. volt vezérigazgatója érkezik tanúkénti meghallgatására a Kiss Ernõ nyugalmazott rendõr dandártábornok ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fõvárosi Törvényszéken 2015. április 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő három év után Kocsis István kiszabadult a börtönből, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Paksi Atomerőmű Zrt. egykori vezetője immár szabad ember – tudta meg a 24.hu. Kocsis István annak a Mártha Imrének volt az elődje az MVM élén, akit azért neveztek el Gyurcsány-fiókának, mert a volt kormányfő jóvoltából kerülhetett az állami vállalat vezérigazgatói székébe. Kocsist 2019 novemberében gazdasági bűncselekmények miatt több mint hétéves procedúra után jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélték

Kocsis István; Kiss Ernõ
A fotó készítésének idején még csak tanúskodó Kocsis István kiszabadult a börtönből (Fotó: Soós Lajos)

A bírósági döntést köve­tően Kocsis otthagyta a leányfalui villáját, és egy 33 négyzetméteres kecskeméti panellakásba költözött. Ezt feltehetően azért tette, hogy a kecskeméti VIP-börtönbe kerülhessen. A szabadságvesztés helyszíne ugyanis az elítélt lakcíméhez legközelebb eső büntetési-végrehajtási intézet. 

Kocsis így 2020 márciusában az 1990-es évek óta működő kecskeméti börtönbe került, ahol saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, teniszpálya is van.

Kocsis annak idején kegyelmi kérvénnyel fordult a köztársasági elnökhöz a tavaly novemberben jogerősen öt, illetve három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) volt vezérigazgatója, illetve a vádbeli időszakban tanácsadója, Szász András. Ugyanakkor Áder János elutasította Kocsis és Szász kegyelmi kérvényét.

A Fővárosi Főügyészség hároméves nyomozás után, 2012-ben emelt vádat hat ember – köztük az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsis István, az MVM volt főtanácsadója, Szász András, valamint Kocsis István felesége – ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, sikkasztás, pénzmosás és orgazdaság miatt. 

Hány milliárd forint kárt okoztak a sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis István és Szász András az MVM-nek és a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek? 

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, ezzel több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek és az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. 

Miért került börtönbe Kocsis István az MVM volt vezérigazgatója 2019-ben?

A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés és több tanácsadói szerződés. A bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó off­shore céget is felhasználták.

Borítókép: Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója érkezik tanúkénti meghallgatására a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fővárosi Törvényszéken 2015. április 15-én. (Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.