Év végéig tízmilliárd forintnyi adóbevételre számít még a főváros

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszámolt róla, hogy jelenleg négymilliárd forint van a főváros számláján.

2023. 11. 23. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  A Magyar Államkincstár (MÁK) novemberben 5,6 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást inkasszált a főváros számláján – közölte Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülését megelőző háttérbeszélgetésen. A főpolgármester-helyettes szerint ez jogszerűlen, mivel bírósági ítélet mondja ki, hogy a budapesti önkormányzat azonnali jogvédelmet élvez, így nem szedhető be tőle a törvény szerinti szolidaritási hozzájárulás.

Újságírói kérdésre Kiss Ambrus elmondta, hogy csütörtök reggel négymilliárd forint volt a főváros számláján. Arra számítanak, hogy decemberben további tízmilliárd körüli összeg folyhat még be iparűzésiadó-bevételekből (ipa), így összességében az előre betervezett, teljes éves 272 milliárd forintnyi ipa 99 százaléka teljesülhet.

Ez egészen addig tart, amíg a bíróság nem hoz döntést abban a perben, amelyet a főváros kezdeményezett éppen a MÁK ellen arra hivatkozva, hogy Budapestre túl sok szolidaritási hozzájárulást vetettek ki. Mint mondta, ez olyan súlyos beavatkozás volt az ügybe, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek.

Jelezte, hogy jövő kedden lesz az újabb tárgyalás az ügyben, ahol akár ítélet is születhet.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén döntöttek arról, hogy a főváros átvállalja az Iványi Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől az adóterheket és a dolgozók kifizetését, ám ez egy átmeneti helyzet, nem lesznek fenntartók. Ennek kapcsán Kiss Ambrus elmondta, hogy hatvannyolc főt vettek át, ami havonta harmincmillió forintba kerül a fővárosnak.

Szót ejtett arról is, hogy megrendezték a fővárosi állásbörzét, ahonnan már több munkavállalót is felvettek fővárosi cégekhez. Továbbá a főpolgármester-helyettes bemutatta a főváros teljes energiatérképét, amivel az elmondása szerint jelentősen tudták csökkenteni az energiafogyasztást.

– Nem akarjuk, hogy elzárják a vizet az agglomerációban. Azonban nincs rendben, hogy az átadási ár alacsonyabb legyen, mint az ellátási költség

– vélekedett Kiss Ambrus. 

Ahogy arról lapunk beszámolt, a főpolgármester levélben lényegében megfenyegette a kormányt, hogy ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek egyoldalúan felrúghatja az úgynevezett vízátadási szerződéseket, amelyek keretében 12 település több mint 150 ezer lakosa számára biztosítják a vízszükséglet egy részét. Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségére hivatkozott, amelyet szerinte az is okoz, hogy az említett szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatóknak ad át vizet, nagy mennyiségben és az önköltségi ár alatt.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata  főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.