Földrengés Felsőtárkányban: először azt hitték, hogy robbanás történt

Szerdán is észleltek rengéseket a környéken.

Forrás: HEOL2023. 11. 15. 21:56
földrengés Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este nyolc óra előtt nem sokkal megremegett a föld Felsőtárkány és Bélapátfalva között a Bükkben. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint 

2,7 magnitúdójú rengés rázta meg a térséget.

A Heves Vármegyei Hírportál riportot készített a helyszínen. Egy helyi nő azt mondta a lapnak: a kedd esti földrengést Felsőtárkányban szinte mindenki érezte. A furcsa morajló hangtól és a rezgésről először azt hitték, robbanás következett be. Egymást kérdezgették a szomszédok, hogy mi történt.

A kedd esti erősebb földrengést több helyen is kisebb, 1-es magnitúdó közeli rengések követték szerda hajnalban és délelőtt is

– számolt be a lap.

A földrengéshez a legközelebb Bélapátfalva és Szilvásvárad volt, viszont ezen a két településen nem figyeltek föl a földmozgásra.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, amely hazánkban a földrengések észlelésével, helyük és nagyságuk meghatározásával, az ezzel kapcsolatos széles körű kutatásokkal foglalkozik, a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a területen nem ismeretlenek a földrengések. A legutóbbi nagyobb rengést 1925. január 31-én jegyezték fel, ez 5,3 magnitúdójú volt, és károkat okozott Eger és Ostoros térségében. A jelenlegi rengés szerencsére ennél lényegesen kisebb erősségű volt.

A 2020. december 29-i horvátországi 6,4-es magnitúdójú földrengésre, valamint az ahhoz kapcsolódó, igen erős elő- és utórengésekre egész Magyarország felfigyelt. Ehhez kapcsolódva az obszervatórium közleményben írta meg: hazánkban is reális veszély a földrengés. A kutatási eredmények alapján az várható, hogy 

egy Magyarországon lakó ember élete során jó eséllyel tapasztal érzékelhető földrengéshullámokat.

A térségben bárhol előfordulhat földrengés, és akár súlyos következményekkel járó szeizmikus esemény eshetőségét sem lehet kizárni.

 Ennek oka a térség aktív geológiai fejlődése. A Kárpát-medence és a környező hegyláncok mozgása, gyűrődése mind a mai napig tart.

 A földrengésveszély mértéke átmenetet képez a szeizmikusan aktív mediterrán térség és a tektonikailag stabil Kelet-európai platform között. A veszélyeztetettség egyértelműen kisebb, mint például a Csendes-óceán körüli térségben, de a decemberi horvátországi földrengéshez hasonló magnitúdójú és hatású rengés Magyarországon is előfordulhat. Az ismert földrengések statisztikai vizsgálata alapján ötösnél nagyobb magnitúdójú földrengések hazánkban átlagosan 40-50 évente várhatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.