Gulyás Gergely: Az itt élő németek hozzánk, magyarokhoz tartoznak

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, Gödölle Márton, a Budapest-Mátyásföldi Szent József-plébánia plébánosa és Bíró Botond, a Budapest-mátyásföldi Református Egyházközség lelkipásztora áldotta meg a magyar–német Kárpát-medencei együttélés évezredét bemutató emlékművet.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 21:39
Forrás: Facebook/ Gulyás Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely a XVI. kerületben, a Sashalmi sétányon felállított, a magyarországi németeknek emléket állító alkotás avatóünnepségén elmondta, 

egy országot el lehet foglalni fegyverrel, de hazát csak élete árán nyerhet az ember. Akikre ma emlékezünk, nem közöttünk élő idegenek, hanem olyan emberek, akik hozzánk tartoztak és hozzánk tartoznak.

A miniszter emlékeztetett rá, Szent István Magyarországán már ezer éve élnek németek, egyúttal idézte államalapítónkat, aki számos alkalommal figyelmeztetett, hogy a magyarok és más, itt élő népek együttműködése minden esetben a haza javát szolgálja.

Gulyás Gergely szólt a középkorban Magyarországra költözött szászokról, akik nagy mértékben járultak hozzá országunk épüléséhez, fejlődéséhez. Az itt élő németek kivették részüket a harcokból, amikor ránk törtek a tatárok, majd a törökök, és nagy részt vállaltak az ország újjáépítésében is. A politikus szégyennek nevezte a németek második világháború utáni kitelepítését, és kijelentette: a magyarországi szászok és svábok hozzánk, magyarokhoz tartoznak. 

Az együttélésnek nemcsak múltja, hanem jelene és komoly jövője is van, hozzátéve, a tavalyi népszámláláskor több mint 142 ezer ember vallotta magát német származásúnak.

Az ünnepségen beszédet mondott és abban a magyarországi németek a közösségünket erősítő munkáját méltatta Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselő. Az eseményt a kormánypárti polgármester, Kovács Péter köszöntője nyitotta meg.

A rendezvényen felszólalt Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, aki kiemelte, az emlékműavatásnak különös jelentőséget ad az, hogy épp november 9-re, a berlini fal leomlásának évfordulójára esik. Magyar és német nyelven is elmondta beszédét Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője.

A Sashalmi sétányon felállított emlékmű alkotója R. Törley Mária, akinek a kivitelezésben Végh Aladár építész volt a segítségére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Gulyás Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.