Kivágták az ország karácsonyfáját

A hatalmas hajdúszoboszlói fenyő mögött kalandos múlt áll, ugyanis a fa többször is nagyon közel került a kivágás lehetőségéhez, méreteiből adódóan magában hordozott veszélyei miatt.

Forrás: HAON2023. 11. 26. 17:30
null
Hajdúszoboszló, 2023. november 26. A drónnal készült képen az ország karácsonyfája kivágása elõtt egy hajdúszoboszlói családi ház kertjében 2023. november 26-án. A 24 méter magas, 80 centiméteres törzsátmérõjû, 5 tonnás fenyõfa november 27-én érkezik Budapestre, a Kossuth Lajos térre a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendõrség munkatársainak közremûködésével. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, hétfőn érkezik az ország karácsonyfája a Parlament mellé, a Kossuth Lajos térre a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével. A fenyő eddig egy hajdúszoboszlói családi ház kertjét díszítette.

A fa kiemelése rendkívül összetett folyamat volt, több mint két órán át zajlott – írja a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál. Első lépésként egy daruval emelték fel Fegyverneki Máté tűzoltót, aki alpinista technikával rögzítette a fát, ezután szakszerűen elválasztotta a tövétől.

A fenyőt daruval kiemelték, majd az utca közepére fektették, innen pedig már egyszerűbb volt a szakembereknek a szállítóműre fektetni a hatalmas fát.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tűzoltó megjegyezte, kétszer-háromszor kisebb fákat már kiemelt ezelőtt, de az ország karácsonyfája igazán extrém méretűnek minősül.

A fenyő körülbelül 24 méter magas, nyolcvan centiméter törzsátmérőjű, és öt tonnát nyom.

 

Fordulatos múltja van a fenyőnek, többször is közel került a kivágáshoz

Korábban a Magyar Nemzet is megírta, hogy a hajdúszoboszlói fenyő többször is közel állt a kivágáshoz, hiszen méretei miatt nagy veszélyt hordozott magában a környező házakra nézve. Néhány évvel ezelőtt már meg is szervezték a munkát, annyira ránőttek az ágak a garázsra Bálint Imréné Zsuzsa kertjében. Ám férje hazaérkezve az utolsó pillanatban leállította a munkálatokat, így a fának végül nem esett baja.

– Az elmúlt időszakban egyre több volt az olyan vihar, amely egészséges fákat is kidöntött a helyéről, veszélyessé vált a miénk is ezzel a hatalmas méretével. A hetekben elhatároztam, hogy kivágatom, és már telefonon egyeztettem az elszállításról, amikor a férjem a hátam mögött ismét meghallotta, mire készülök. Azt mondta, ha már így alakult, akkor legalább ajánljuk fel a fenyőt Hajdúszoboszlónak. Fel is hívta az országgyűlési képviselőnket, Bodó Sándort, ekkor jött az ötlet, hogy akár az ország karácsonyfája címre is pályázhatnánk

 – idézte fel Bálint Imréné Zsuzsa.

Borítókép: Az ország karácsonyfája (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.