Magára zárta a fürdőszoba ajtaját és ablakát is, szén-monoxid-mérgezésben meghalt a szombathelyi nő

Tavaly több mint ezer szén-monoxidos esethez vonultak ki a tűzoltók.

Forrás: MTI2023. 11. 06. 10:58
null
Budapest, 2018. december 11. Mentõk és rendõrök dolgoznak egy óvoda elõtt a XVIII. kerületi Petõfi utcában 2018. december 11-én, miután az épületben szén-monoxid szivárgott. Az óvodát az ott tartózkodó negyvenkét gyermek és tíz nevelõ elhagyta, senkit nem kellett kórházba vinni. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt egy középkorú nő szén-monoxid-mérgezésben Szombathelyen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, tavaly több mint ezer szén-monoxidos esethez vonultak ki a tűzoltók, százhatvanhatan enyhe fokú mérgezést szenvedtek, tizenöten pedig életüket vesztették. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője lapunknak kifejtette, a szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

ha nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása, ha annak környezetében nincs biztosítva a megfelelő levegő-utánpótlás, továbbá ha elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása vagy a kéményseprés.

Szombathelyen a holttestre egy háromemeletes társasház földszinti lakásának fürdőszobájában találtak rá, ahol a nyílt égésterű vízmelegítő csukott ajtó és ablak mellett üzemelt. A tűzoltók légzőkészülékben méréseket végeztek, és kimutatták a mérgező gázt, viszont a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék.

A közleményben rámutattak: a mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

Ha elérhető a vízmelegítő vagy a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni, nem elég néha kinyitni az ablakot

 – hangsúlyozták, majd hozzátették: érdemes ezek mellett egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.