Magyarázkodik a Katona József Színház a DK-tagoknak nyújtott kedvezmény ügyében

Bár a lapunknak küldött válaszában a Katona József Színház hosszasan sorolta azokat intézményeket, amelyeknek kedvezményes jegyeket ajánlottak fel, a DK-n kívül egyetlen politikai pártot sem említettek. A teátrum azt állítja, hogy a pártszimpátia sosem játszik szerepet abban, hogy kiknek adnak engedményt. Mindenesetre érdemes felidézni azt az esetet, amikor néhány éve Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését és a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett.

2023. 11. 26. 16:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a Katona József Színház, hogy a DK-tagoknak kedvezményt biztosítanak az előadások jegyáraiból, közlésük szerint 28 ilyen jegy lelt gazdára november 21. és november 25. között. A fővárosi fenntartású teátrum sajtóosztálya ugyanakkor a lapunk kérdéseire küldött válaszában tagadta, hogy pártszimpátia alapján osztogatnák a kedvezményeket, ezt pedig arra hivatkozva igyekeztek alátámasztani, hogy számos más intézménynek is – köztük a keresztény egyháznak, a MOL-nak, a Magyar Tudományos Akadémiának, valamint a Mathias Corvinus Collegiumnak – rendszeresen ajánlanak fel jegyeket. Figyelemre méltó azonban, hogy a DK-n kívül egyetlen más politikai pártot sem említettek a hosszasan sorolt intézmények között. A színház által küldött válaszok ide kattintva olvashatók el a maguk teljességében.

Mint megírtuk, egy lapunk birtokába került belső levélből derült ki, hogy a DK-tagok novemberben akár 30 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak jegyet a Katona József Színházban előadott darabokra.

 


A teátrum azt is tagadja, hogy politikai ügyek mentén együttműködnének a Demokratikus Koalícióval. Tény ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a színház által szervezett 2019. decemberi kormányellenes tüntetést, amelyen az intézménnyel kapcsolatba hozható művészek is szónokoltak, például Pintér Béla rendező és Mácsai Pál színész. A demonstrációt beharangozó kampányvideóban szintén szerepelt a baloldali megmozdulásokon rendszeresen felbukkanó, gyakorlatilag kormányellenes aktivistává avanzsált Nagy Ervin színész is, aki akkor a teátrum társulatának a tagja volt.

Ugyancsak 2019 végén Gy. Németh Erzsébet korábbi DK-s főpolgármester-helyettes egy Gyurcsány Ferenccel közösen tartott sajtótájékoztatón egy újabb ciklust előlegezett meg a színház vezetőjének: „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont”. 

Azóta is Máté Gábor áll a színház élén, s már csak azért is kérdés, hogy Gyurcsányék kiállásának lehet-e köze a DK-tagoknak biztosított kedvezményhez, mert – ahogy említettük – a Katona József Színház más pártnak nem ajánlott fel ilyen lehetőséget.

Az is figyelemre méltó, hogy Karácsony Gergely idén nyáron közel 300 millió forint prémium kifizetését hagyta jóvá a fővárosi cégek vezetőinek, s Máténak is szép summát – 6,3 millió forintot – irányzott elő.

Borítókép: a budapesti Katona József színház (Forrás: wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.